skip to Main Content

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja obilježen u vrtićima širom ZDK

Služba za školsku higijenu i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježili su proteklih nekoliko sedmica Svjetski dan oralnog zdravlja među populacijom predškolske djece u svim javnim i privatnim vrtićima na području cijelog ZDK.

Svjetski dan oralnog zdravlja se obilježava 20. marta svake godine, kako bi se promovisalo poboljšanje oralnog zdravlja širom svijeta. Ove godine akcija INZ-a trajala je duže, te obuhvatila vrtiće u većini općina ZDK.

U svim vrtićima provedeno je niz aktivnosti koje imaju za cilj da djeci približe značaj oralnog zdravlja. Djeci je prezentovan značaj oralne higijene, kao i način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice i zuba, te razgovor s njima. Također, održana je zanimljiva interaktivna radionica sa djecom namijenjena za ovu svrhu.

Glavni partner u provođenju ovih aktivnosti jeste svjetski poznati brend CURAPROX koji je donirao četkice za mališane u vrtićima širom ZDK.

Pravilno i temeljito perite zube četkicom i koristite konac za zube, te rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno. Redovno mijenjajte četkicu. Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje – zdravi zubi su zdrav život.

Mališani iz Tešnja su bojili, crtali i učili o oralnom zdravlju 9., 15. i 21. maja. njihovi drugari iz Vareša su to činili 16. maja. U Visokom i Brezi je ekipa INZ-a bila 22. maja. U Općini Breza posjećeni su mališani u dječijem obdaništu “Umihana Čuvidina”. Dan kasnije, 23. maja u Kaknju su mališani iz nekoliko vrtića učili o oralnom zdravlju.

U općini Doboj Jug je 24. maja u PPU “Dječiji svijet” provedeno niz aktivnosti iz oblasti edukacije oralnog zdravlja, a isti dan u Općini Usora posjećeni su i edukovani mališani u PPU “Ivančica” . Već sljedeće sedmice, 28. maja posjećene su predškolske ustanove u Žepču i Zavidovićima, a dan kasnije, 29. maja i u Maglaju. Ovih dana, početkom juna, aktivnosti se provode u više predškolskih ustanova u Zenici, o čemu ćemo vas naknadno izvjestiti.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top