skip to Main Content

FOTO: Služba za školsku higijenu INZ-a u Izviđačkom kampu

Raspust je zvanično počeo, ali ne i za Službu za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Iako smo na raspustu od obavljanja preventivnih skrining pregleda vida, sluha i lokomotornog sistema kod djece u školskim klupama, ovi pregledi se i na raspustu obavljaju u sklopu drugih aktivnosti u kojima učestvuju djeca i mladi, kao i druge promotivno-preventivne aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o značaju očuvanja zdravlja.

Kao i prethodnih godina i ove godine smo zajedno sa našim „partnerima u zdravlju“ Savez izviđača grada Zenica“ učestvovali u organizaciji obavljanja preventivnih pregleda mladih izviđača te organizovali niz radionica koje se tiču isključivo zdravlja djece.

Aktivnosti su se obavljale na Boračkom jezeru u Izviđačkom kampu grada Zenica gdje je navedenim radionicama, kao i pregledima u prve dvije smjene učestvovalo oko 400 mladih izviđača uzrasta od 10 do 15 godina.
Neke od zdravstveno odgojnih tema na koje smo ove godine imali fokus su:

„Podizanje svijesti o značaju pružanja prve pomoći“ , imajući u vidu da je prva pomoć od posebnog značaja za mlade učesnike kampa i da se povrede mogu uvijek dogoditi, zatim „Štetnost konzumiranja duhanskog dima“, oslanjajući se i na sam zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana koji stupa na snagu. Uzimajući briseve sa ruku i mobilnih telefona koristeći Accu point aparat za uzimanje briseva, smo pokušali djeci dočarati koliko je pravilno održavanje lične higijene važno.

Djeca su u kampu imala priliku pregledati vid uz pomoć naših stručnih zdravstvenih radnika koristeći optotipe, također smo mjerili i vagali djecu izračunavajući body mass index uz podjelu Zdravstveno odgojnog recepta za pravilne prehrambene navike kod djece kod kojih su uočena odstupanja od referentnih vrijednosti.

Također su djeca mogla obaviti pregled stopala i kičmenog stuba uz savjete o važnosti redovne fizičke aktivnosti te konkretne savjete i vježbe u situacijama kada dijete ima spuštena stopala ili podignute svodove.

Zadovoljstvo nam je biti dio Izviđačkog kampa i “partner u zdravlju“ timu ljudi koji prepoznaju važnost zdravlja, te kroz igru i zabavu promovišu pozitivne vrijednosti na ljetnim izviđačkim kampovima dugi niz godina.

Ovu priliku koristimo također da upoznamo javnost sa Prvom izviđačkom mobilnom aplikacijom „Izviđači Zenice“ koja ima za cilj promovirati zdrav način života i potaći mlade i djecu da vrijeme koje provode na internetu troše na kvalitetan način, radeći na sebi i usvajajući nova znanja. Aplikacija je dostupna na app store-u i google play u.

A mi se družimo i u trećoj smjeni i na svim drugim aktivnostima koje imaju za cilj okupljanje djece i mladih da zajedno promovišemo pozitivne vrijednosti i zdrave stilove življenja. Jer „Zdrava mladost je zdrava starost“.

Back To Top