skip to Main Content

FOTO: Seminar za pčelare iz ZDK u okviru projekta “Razvoj pčelarstva”

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u sklopu svojih redovnih aktivnosti u okviru realizacije projekta Razvoj pčelarstva, organizirao je u hotelu “Zenica” Seminar za članove Saveza pčelara ZDK.

Nakon uvodnih obraćanja organizatora, o “Značaju slobodne vode u pčelinjim proizvodima”, govorio je prof. Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, idejni tvorac i organizator međunarodnog Kongresa o pčelarstvu, koji je po sedmi put proteklog vikenda organiziran u BiH, u Sarajevu. Na temu “CH₂O₂ (mravlja kiselina) u pčelarskoj praksi – poznate i manje poznate činjenice, govorila je Violeta Santrač DVM iz Veterinarskog instituta RS-a “Vaso Butozan” iz Banja Luke.

U drugom dijelu edukacije predavanja su imale predstavnice INZ-a, i to na temu “Parametri kontrole kvaliteta meda” govorila je Amila Šut, dipl.ing, a o temi “Edukacija pčelara kao značaj unaprijeđenja kvaliteta poslovanja” Azra Ličina Sinanović, DVM iz INZ-a. Institut za zdravlje i sigurnost hrane kontinuirano, tokom cijele godine, nizom edukacija za udruženja i članove proizvođača iz ZDK i cijele BIH brine o statusu, razvoju, ali i problemima sa kojima se susreću proizvođači meda i proizvoda od meda, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i prerađevina od mesa, kao i svih drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača.

Back To Top