skip to Main Content

FOTO: Screening – timpanometrija s otoskopijom djece predškolskog uzrasta

Zaposlenici Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u avgustu i prvoj polovini septembra provodili su screening timpanometrije sa otoskopijom u vrtićima ZDK, ukupno 44.

Cilj ovih pregleda je promotivno-preventivno djelovanje, odnosno pravovremeno uočavanje eventualnih odstupanja od uobičajenih vrijednosti zbog sprečavanja kasnijih komplikacija i poremećaja sluha.

 Dijete kod kojeg se uočio bilo kakav anatomski ili funkcionalni poremećaj upućen je na dalji tretman kod ljekara u službama za zdravstvenu zaštitu djece ili kod ljekara porodične ili opće medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa preporukom da se uputi otorinolaringologu na detaljan pregled organa za sluh. 

Screeningom timpanometrije sa otoskopijom obuhvaćeno je 717-oro djece predškolskog uzrasta, od kojih je 94-ero upućeno na dalji dijagnostički i terapijski tretman, što čini oko 13 % pregledanih.

U sklopu ovog programa, vrtićima ZDK-a su date preporuke za pravilno održavanje higijene uha, a koje su proslijeđene roditeljima/starateljima djece. 

Pravilno održavanje higijene ušne školjke – korisni savjeti za roditelje i odgajateljice u predškolskim ustanovama – KLIKNI OVDJE ZA INFO

Back To Top