skip to Main Content

FOTO: Radionice i preventivni pregledi za štićenike i uposlenike JU Dom-porodica Zenica

Zajedničkim aktivnostima Službe za školsku higijenu i Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti organizovane su radionice i preventivni pregledi za štićenike i uposlenike JU Dom-porodica Zenica.

Fokus radionica bio je na unapređenju oralnog zdravlja, promociji zdrave ishrane, osnovama prve pomoći, te posebnoj edukaciji za djevojčice o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja.

Tokom edukacije djevojčice su dobile stručne savjete i upoznale se s promjenama u toku sazrijevanja i prihvaćanju promjena kao normalne pojave u toku reproduktivnog sazrijevanja.

Također upoznate su o važnosti odlaska kod ginekologa kada za to dođe vrijeme te o pravilnoj higijeni u toku menstrualnog krvarenja.

Radionica pod nazivom “Šareni tanjir”, iz koje su djeca na zabavan i interaktivan način mogli naučiti o pravilnom balansiranju namirnica u svakom obroku.

Djeca su upoznata o važnosti redovne higijene zuba, prevencije nastanka karijesa i upalnih bolesti desni te značaju očuvanja oralnog i cjelokupnog zdravlja kroz radionicu u kojoj su dobili poklone naših partnera i diplome za uspješnu edukaciju.

Naučiti kako pravilno reagirati u hitnim situacijama može spasiti život. Predavanje  iz prve pomoći uz praktičnu vježbu je namijenjeno za osoblje zaposleno u ustanovama koje se bave učenjem i odgojem djece.

Cilj ovih aktivnosti bio je pružiti djeci i uposlenicima korisno znanje koje će im pomoći u očuvanju zdravlja i razvoju važnih životnih vještina.

 

 

Back To Top