skip to Main Content

FOTO: Promocija HPV vakcine u osnovnim školama u Zenici

Timovi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) su zajedno sa nastavnicama i učenicima Medicinske škole Zenica u deset osnovnih škola u Zenici održali predavanja o HPV infekciji i dostupnosti HPV vakcine u našem kantonu.

Jedan od ciljeva ovih predavanja je bio da putem vršnjačke edukacije informišemo djevojčice šestih i osmih razreda o osnovnim informacijama u vezi HPV vakcine.

Federalnim programom vakcinisanja protiv HPV-a dostupna je besplatna vakcina za djevojčice u osmom razredu osnovne škole.

Djevojčice su također dobile i promotivni materijal namijenjen za roditelje/staratelje.

Roditelji/staratelji dobit će poziv za vakcinisanje protiv HPV-a i obrazac informiranog pristanka, koji popunjavaju ako su saglasni da njihova kćerka bude vakcinisana.

Na predavanjima u osnovnim školama u Zenici je učestvovalo preko 300 djevojčica koje su imale priliku postavljati pitanja.

Iz Službe za školsku higijenu INZ-a se zahvaljuju upravi, profesorima i učenicima Medicinske škole Zenica, kao i upravi osnovnih škola u Zenici na razumijevanju i učešću u zajedničkom podizanju svijesti o značaju vakcinacije.

 

 

 

Back To Top