skip to Main Content

FOTO: Procjena stanja oralnog zdravlja djece predškolske dobi

U proteklom periodu timovi Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zajedno sa dr. Jasminom Meškićem, specijalistom stomatologije, provodili su screening preglede usne šupljine djece u prostorijama predškolskih ustanova.

Pregledi su se obavljali u okviru naučno istraživačkog rada „Procjena stanja oralnog zdravlja djece predškolske dobi, a projekat je podržan i finansiran od strane Ministarstva zdravstva Zeničko – dobojskog kantona.

U okviru ovog projekta dr. stomatologije Jasmin Meškić je zajedno sa zaposlenicima Službe za školsku higijenu obavljao preglede usne šupljine kod djece kako bi se ustanovio status zdravlja usne šupljine (broj zuba sa karijesom, broj izvađenih i broj popravljenih zuba).

Pregledi su se obavljali pomoću jednokratnih stomatoloških ogledalaca i jednokratnih stomatoloških sondi. Kao mjeru za procjenu stanja oralnog zdravlja usne šupljine djeteta koristio se KEP index koji je ujedno i najčešći korišteni indeks u epidemiologiji karijesa.

Provedena naučno istraživačka oblast je imala za cilj:
– utvrditi stanje oralnog zdravlja djece predškolskog uzrasta,
– istražiti znanje, stavove i navike djece predškolske dobi i njihovih roditelja o oralnoj higijeni;
– ispitati povezanost znanja, stavova i navika djece predškolske dobi i njihovih roditelja o oralnoj higijeni sa stanjem oralnog zdravlja djece.

Istraživačku populaciju na koju se odnosi istraživanje su djeca petogodišnjaci sa područja ZDK-a.

Također se vršilo i prikupljanje podataka o znanju, stavovima i navikama djece o oralnom zdravlju korištenjem anketnog upitnika koji su ispunjavali roditelji. Upitnik se sastojao od skupine pitanja koja se odnose na navike roditelja (posjete stomatologu, navike četkanja zubi djeteta, sanacija zubi zahvaćenih karijesom, pitanja o traumi zuba djeteta, korištenje paste sa dodatkom fluora, prehrambene navike), te od skupine pitanja kojim se ispituju stavovi roditelja o oralnom zdravlju (karijes kao bolest koja se može prevenirati, utjecaj paste sa dodatkom fluora na prevenciju, važnost mliječnih zuba).

Rezultati istraživanja će naknadno biti predočene, uz preporučene preventivne mjere za unapređenje oralnog zdravlja.

U isto vrijeme u predškolskim ustanovama koje nisu bile dio projekta, provodile su se radionice „Unapređenje oralnog zdravlja“ koje su imale za cilj podizanje svijesti o pravilnom pranju zuba. Svako dijete koje je učestvovalo u aktivnostima u vezi unapređenja oralnog zdravlja je dobilo na poklon Curaprox četkicu za zube, a koje svake godine za naše najmlađe donira Biassco d.o.o Usora.

Back To Top