skip to Main Content

FOTO: Predstavnici INZ sa partnerima i klijentima na 17. Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju

Sedamnaesti Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2023. svečano je danas otvoren u općini Doboj Jug na više odo 6.000 kvadratnih metara zatvorenog, te više od 15.000 kvadratnih metara otvorenog izložbenog prostora. Svoje proizvode izložila su 502 preduzeća iz 16 zemalja.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Republika Mađarska, grad partner Grad Živinice, dok je organizator Udruženje privrednika “Biznis centar“ Jelah-Tešanj.

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) učestvuju na sajmu, predstavljajući dio svojih aktivnosti u okviru izložbenog prostora komorskog sistema Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, te Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona.

Osim na sajamskom prostoru, predstavnici INZ-a su prvog dana sajma ostvarili intenzivne kontakte i razmjene informacija sa desetinama privrednih subjekata i zainteresovanih privrednika koji u svom poslovanju imaju mogućnost i priliku da koriste neke od usluga Instituta.

Sajam je prijepodne u Doboj Jugu otvoren svečanim presjecanjem vrpce, od strane državnog sekretara za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Petera Sztaraya, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, federalnog premijera Nermina Nikšića, kantonalne premijerke Zeničko-dobojskog kantona Amre Mehmedić, te predsjednice Udruženja privrednika “Biznis centar“ Jelah-Tešanj Saće Prnjavorac.

Centralna tema ovogodišnjeg sajma bit će ‘Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost’, a predsjednica “Biznis centar“ Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac kaže kako je tešanjski sajam privrede mnogo više od događaja te da je “već odavno postao kičmeni stub bh. privrede”, a što pokazuje i broj izlagača i zemalja te činjenica da je ove godine sajam postavljen na više od 40 posto većem prostoru nego prošle godine.

-To nas, uz mostarski gospodarski sajam, čini, zasigurno najvećom privrednom manifestacijom u BiH.

Naravno, kvalitet se ne vidi samo brojevima. Kao organizatori, uložili smo velike napore da ovogodišnja izlagačka struktura obuhvati sve privredne djelatnosti, bogat konferencijski program i niz popratnih aktivnosti – kazala je Prnjavorac.

Osim kolektivne izložbe privrednika iz Republike Mađarske, kolektivno nastupaju i privrednici koje je odabralo Ministarstvo privrede ZDK-a te Grada Živinica, čiji su privrednici predstavljeni na 500 kvadratnih metara prostora.

Sajam završava 30. septembra.

Back To Top