skip to Main Content

FOTO: Predstavnica Europa Donna Alessandra Meda u posjeti INZ

Predstavnica organizacije Europa Donna Alessandra Meda posjetila je danas Institut za zdravlje i sigurnost hrane, u kojem je održala sastanak sa timom Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu.

Ona je sa domaćinima iz INZ-a razmijenila iskustva iz dugogodišnjeg rada ove organizacije na polju skrininga u Republici Italiji I najefikasnijim strategijama, instrumentima, pristupima i slično.

Ova organizacija godinama radi na popularizaciji i senzibilizaciji javnosti uokviru programa mamografija u određenim regijama u Italiji.

Podsjećamo, INZ je jedan od lidera projekta “Od spoznaje do liječenja – Žene kao nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini”, koji se upravo uz pomoć italijanskih partnera provodi izvjesno vrijeme u Zeničko-dobojskom kantonu.

Preventivni program ranog otkrivanja promjena na dojkama na području ZDK već godinama daje rezultate u populaciji žena, a napori bh. institucija u saradnji sa italijanskim partnerima intenzivirani su i donijeli su određene rezultate u procesu ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja.

Back To Top