skip to Main Content

FOTO: Oralna higijena i oralno zdravlje – radionice INZ-a u predškolskim ustanovama u ZDK

Oralna higijena i oralno zdravlje – Svjetski dan oralnog zdravlja je dan kada se ističu prednosti zdrave usne šupljine i promoviše svijest o pitanjima u vezi oralnog zdravlja i higijene u svim dobnim skupinama. Oralno zdravlje je neraskidivi dio opšteg zdravlja čovjeka, te podrazumijeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih struktura u ustima. Utiče na samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima i ključne funkcije kao što su hranjenje i govor.

Timovi Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica održavaju radionice u predškolskim ustanovama u svim općinama Zeničko-dobojskog kanton.

Donosimo vam fotografije iz Vrtića Ivančica (Usora), Blizanci (Jelah), Dječiji san, Evlad, Nektarine, Revda i Vesela družina (Tešanj), Maglajska mala raja i Dječiji osmijeh (Maglaj) i Dječiji svijet (Doboj Jug).

Svi maleni učesnici radionica su dobili četkicu za zube i diplomu. Zahvaljujemo se Curaprox distributeru četkica za zube za obezbijeđene poklone.

Već sa pojavom prvog zuba počinje i briga o zdravlju zuba, odnosno učenje pravila oralne higijene. Prvi ili „mliječni“ zubi najosjetljiviji su na karijes, stoga je potrebno već s prvim koracima djetetu nabaviti i četkicu za zube, kako bi se mališani privikli na njen izgled, teksturu i kako bi kroz igru počeli upoznavati i njenu funkciju. Svi mliječni zubi najčešće su zamijenjeni onim trajnim do 12. godine djetetovog života kada pravilna i redovna njega postaje presudna.

Pored održavanja oralne higijene važan segment za očuvanje zdravlja zubi je i način ishrane kod djece. Sama oralna higijena ne daje dobar rezultat ukoliko s druge strane postoje loše, odnosno štetne prehrambene navike.

KLIKNI OVDJE da pogledaš video-slideshow objavljen na našoj Facebook stranici sa radionica u Tešnju, Usori, Maglaju i Doboj Jugu.

Deset „zubnih zapovijedi“ za zdravlje usne šupljine:

  1. Četkajte zube dva do tri puta dnevno i koristite četkicu sa sintetičkim, mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom.
  2. Zamijenite staru četkicu novom svaka dva do tri mjeseca.
  3. Koristite konac za zube i interdentalne četkice.
  4. Odaberite zubnu pastu koja sadrži fluor, ali izbjegavajte zubne paste za izbjeljivanje zuba s abrazivnim sredstvima koja bi mogla oštetiti caklinu.
  5. Perite zube nakon svakog obroka u trajanju tri minute.
  6. Konzumirajte puno voća, povrća i sjemenki i uživajte barem u jednoj jabuci dnevno
  7. Izbjegavajte unos šećera.
  8. Posjetite stomatologa barem dva puta godišnje radi redovne kontrole usne šupljine
  9. Ne oklijevajte – posjetite stomatologa čim primjetite neki problem.
  10. Prenosite dobre navike svojoj djeci, jer usvajanje zdravih navika započinje u ranom djetinjstvu – djeca uče iz onoga što vide, a ne iz onoga što čuju.

Back To Top