skip to Main Content

FOTO: Održana press konferencija kojom je najavljena zajednička akcija Uprave policije MUP-a ZDK i INZ-a

Održana press konferencija kojom je najavljena zajednička akcija Uprave policije MUP-a ZDK i INZ-a – Danas, 02.10.2018. godine, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održana je press konferencija. Kako je pojašnjeno tom prilikom, u okviru obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, provest će u naredna tri dana zajedničku akciju.

U okviru ove akcije poduzet će se niz mjera i aktivnosti kojim se generalno nastoji povećati sigurnost svih, a prioritetno školske djece i omladine, sa posebnim akcentom na educiranje građana iz oblasti pružanja prve pomoći unesrećenim i povrijeđenim licima. U tom kontekstu, policijski službenici će za vrijeme trajanja akcije, na području cijelog kantona, prilikom kontrola u saobraćaju i pregleda vozila, vršiti preventivne kontrole posjedovanja seta prve pomoći u vozilima, te dijeliti vozačima promotivni materijal koji se tiče naznačenih aktivnosti.

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica su na održanoj konferenciji pojasnili da je pružanje prve pomoći važan korak u spašavanju života, smanjenju invaliditeta i povećanju šansi za preživljavanje. Ovakav pristup i djelovanje na mjestima saobraćajnih nezgoda je zaslužan za spašavanje većeg broja života. Brzo djelovanje i poduzimanje odgovarajućih mjera do dolaska profesionalnih ekipa, smanjuje smrtnost i daljnje povređivanje.

Službenici policije su u svojim obraćanjima pojasnili da su prema važećim zakonskim odredbama, sva lica koja se zateknu na mjestu saobraćajne nezgode u kojoj ima povrijeđenih lica, dužna povrijeđenim pružiti prvu pomoć. Podjelom brošura policijski službenici će informisati vozače o navedenom, kao i o značaju akivnosti koje poduzimamo.

Takođe je naglašeno da je svaka inicijativa, kao i projekat, predložen od strane drugih subjekata i institucija, u kojem policija može učestvovati kao partner, u okviru utvrđenih nadležnosti, rado prihvaćen od strane Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, a naročito projekti i aktivnosti koji u svojoj konačnici imaju za cilj poboljšanje i unapređenje sigurnosti ljudi.

Kako je zajednički zaključeno na kraju konferencije,  u ovim aktivnostima akcenat je stavljen na unapređenje sigurnosti školske populacije i mladih ljudi, što je vjerujemo, dovoljan razlog da građani prihvate naše poruke i usvoje nova znanja i osnovne informacije o načinima pružanja prve pomoći i obaveznog posjedovanja seta prve pomoćiu vozilima.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK/Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top