skip to Main Content

FOTO: Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta

Radionica “Bolje se družiti uživo”, radionica “Povećanja sigurnosti u školama – Pitaj policiju”, Edukativni kviz o zdravim životnim stilovima i odbojkaški turnir su ove godine predstavili multidisciplinaran primjer dobre saradnje u cilju obilježavanja 20. novembra, međunarodnog dana djeteta.

Na osnovu inicijative OK “Čelik – Volley”, Služba za školsku higijenu, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane zajedno sa JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK-a i Upravom policije MUP-a ZDK-a su zajednički obilježili ovaj dan pod sloganom “Udahnimo odbojku zajedno”.

Ovim povodom u dvorani OŠ “Musa Ćazim Ćatić” organizovan je dvodnevni takmičarski sadržaj edukativno – zabavnog karaktera, na kojem je učestvovalo osam osnovnih škola iz Zenice.

Svaka škola je prijavila po dvije ekipe koje su se kroz sakupljanje bodova u edukativnom kvizu i odbojkaški turnir takmičile za prvo, drugo i treće mjesto.

Na početku samog događaja gostima i učenicima se obratio predsjednik OK “Čelik – Volley” Rijad Delić koji je uručio zahvalnicu direktoru OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Safetu Turkoviću.

Predstavnici JZU Zavoda za bolesti ovisnosti su za učenike održali radionicu “Bolje se družiti uživo”. Radionica je namijenjena učenicima osnovnih škola s ciljem edukacije o ovisnosti internetu i društvenim mrežama.

Djeca u ovom uzrastu su znatiželjna i imaju dosta pitanja, čije odgovore često pronalaze na nerelevantnim izvorima, a pogrešno informisanje dovodi do pogrešnih postupanja.

S tim u vezi policijske službenice Uprave policije – “Rad policije u zajednici” održale su radionicu Povećanje sigurnosti u školama pod nazivom “Pitaj policiju”.

Djeca su bez ustručavanja imala priliku postavljati pitanja i dobiti relevantne odgovore na jednom mjestu. Djeca su također imala priliku učestvovati u edukativnom kvizu iz oblasti zdravih životnih stilova.

Cilj kviza kao promotivno-preventivnog alata jeste da kroz igru i zabavu utičemo na podizanje svijesti o značaju očuvanja vlastitog fizičkog i mentalnog zdravlja djece, te potaknemo djecu na razmišljanje i ispravno postupanje kod njihovih prava, obaveza i odgovornosti.

Drugi dan obilježavanja Međunarodnog dana djeteta uspješno je realizovan odbojkaški turnir pod nazivom “Udahnimo odbojku zajedno”.

Na odbojkaškom turniru je također učestvovalo osam ekipa iz osam osnovnih škola u Zenici, a konačni poredak je odlučio zbir bodova iz edukativnog kviza i bodovi sa odbojkaškog turnira.

Prvo mjesto osvojili učenici OŠ “ Mak Dizdar”, drugo mjesto učenici OŠ “Musa Ćazim Ćatić” i treće mjesto učenici OŠ “Meša Selimović”.

Kao služba koja se bavi promotivno-preventivnom zaštitom djece i mladih, te kontinuirano provodimo preventivne preglede u odgojno–obrazovnim ustanovama, stavljamo djecu i omladinu u fokus naših aktivnosti, te osnovne i aktuelne informacije o fizičkom i mentalnom zdravlju, kao i preventivne preglede vida, sluha, lokomotornog sistema, učinimo dostupnim za svako dijete.

Služba za školsku higijenu također, podržava sve aktivnosti koje doprinose poboljšanju zdravlja i života djece i mladih, te nastoji da poveže njihove potrebe sa donosiocima odluka koji će potrebe i ideje za poboljšanje života i položaja djece provesti u djelo. Imamo odgovornost raditi s djecom i mladima kao s partnerima i nositeljima promjena za danas i sutra.

 

 

Back To Top