skip to Main Content

FOTO: O značaju oralnog zdravlja u zeničkim vrtićima

Svjetski dan oralnog zdravlja se obilježava svake godine, kako bi se promovisalo poboljšanje oralnog zdravlja širom svijeta. Ove godine Služba za školsku higijenu i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježavaju Svjetski dan oralnog zdravlja kontinuirano među populacijom predškolske djece u svim javnim i privatnim vrtićima na području cijelog ZDK.

U periodu od 30. maja do 19. juna u Gradu Zenica, u svim vrtićima provedeno je niz aktivnosti koje imaju za cilj da djeci približe značaj oralnog zdravlja. Djeci je prezentovan značaj oralne higijene, kao i način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice i zuba, te razgovor s njima.

Također, održana je zanimljiva interaktivna radionica sa djecom namijenjena za ovu svrhu. Glavni partner u provođenju ovih aktivnosti jeste svjetski poznati brend CURAPROX koji je donirao četkice za mališane u vrtićima širom ZDK.

Prethodno, tokom aprila i maja, u tridesetak predškolskih ustanova gotovo hiljadu mališana u još deset općina Zeničko – dobojskog kantona je prošlo istovjetne interaktivne radionice koje su provodili stručni timovi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Mališanima u svim vrtićima je savjetovano – pravilno i temeljito perite zube četkicom i koristite konac za zube, te rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno. Redovno mijenjajte četkicu. Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje – zdravi zubi su zdrav život.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

 

Back To Top