skip to Main Content

FOTO: O otkrivanju i liječenju melanoma studentima i učenicima govorili stručnjaci i oboljeli

Članovi pridruženog komiteta Udruženja studenata Medicine u Bosni i Hercegovini (SOPH i SCOME) u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica povodom Mjeseca borbe protiv melanoma realiziraju projekat pod nazivom: “Ako je LJETO nije RAK”.

U ponedjeljak predvečer u Amfiteatru Metalurško-tehnološkog i Medicinskog fakulteta su priredili edukativno predavanje povodom dana Euromelanoma .

Gosti predavači su bili prof. dr. Irdina Drljević – specijalista dermatovenerolog – subspecijalista dermatološke onkologije, prof. dr. Ibrahim Šišić, specijalista urgentne medicine, subspecijalista onkologije, te gosti iz Udruženja oboljelih od melanoma Federacije Bosne i Hercegovine, prim. dr. Fikret Operta i Sead Sefić.

Obilježavanje maja – mjeseca svjesnosti o melanomu počelo je praktičnim i veoma edukativnim predavanjem dr. Drljević, koja je iznijela niz primjera iz dugogodišnje profesionalne karijere.

Predavanju su, osim zainteresiranih i studenata UNZE, prisustvovali i učenici srednje Medicinske škole sa svojim profesorima.

Dr. Šišić je privukao pažnju prisutnih stručnim predavanjem o liječenju, metodama i napretku kojeg su medicina i ova oblast imali u proteklim decenijama.

Kraj jednosatnog predavanja pripao je ljudima koji su na svojoj koži osjetili sve što ova tema nosi, čelnih ljudi federalnog Udruženja oboljelih od melanoma. Jedan od njih, dr. Operta je pričao u ličnom kontekstu i kao ljekar, ali i kao pacijent, a Sead Sefić se dotakao početaka formiranja Udruženja, ali i iskustava sa liječenjem melanoma na svom primjeru.

Obojica gostiju su istaklid a je ovo jedino praktično i sveobuhvatno obilježavanje dana melanoma u Federaciji, te izraazili zahvalnost Medicinskom fakultetu UNZE i Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica na organizaciji ovih “dana svjesnosti o melanomu”.

Na kraju su uručene zahvalnice učesnicima, a u ime INZ zahvalnicu je primila dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Program se nastavlja danas poslijepodne radionicom dermatoskopije za studente Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u saradnji sa dr. Nikolinom Loina – Smajlović.

 

Back To Top