skip to Main Content

FOTO: INZ sa dva rada na kongresu o halal-kvalitetu uokviru SHF 2023.

U Sarajevu je u okviru Sarajevo Halal Fair (SHF) jučer i danas održan dvodnevni Kongres o halal-kvalitetu, u organizaciji Agencije za certificiranje halal-kvaliteta. Suorganizatori su Sarajevo halal sajam, Institut za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Udruženje za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do zdravlja”.

Kongresu prisustvuju i predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a naši zaposlenici imaju i dvije prijavljene poster-prezentacije rada u stručnom dijelu kongresa, i to “IMPROVING THE QUALITY OF COMMUNICATION IN COMPANIES IN ACCORDANCE WITH ISLAMIC PRINCIPLES” koautora Jasne Bajramović i Benjamina Čauševića, te “HALAL CERTIFICATION AND VALIDATION OF HEALTH SAFETY OF PRODUCTS”, u koautorstvu Benjamina Čauševića, Azre Sinanović, Iram Gladan, Midhata Jašića i Damira Alihodžića.

Učesnicima su se na početku Kongresa obratili predsjednik Upravnog odbora Agencije za certificiranje halal-kvaliteta dr. Ahmed Hatunić, generalni sekretar Instituta za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC) Ihsan Övut, profesor na Univerzitetu York, imunolog dr. Mohammad Osman, profesor emeritus iz oblasti nutricionizma sa Tehnološkog fakulteta Tuzla dr. Midhat Jašić i dekan Tehnološkog fakulteta Tuzla prof. dr. Sead Ćatić. Svečanom otvorenju Kongresa o halal-kvaliteti prisustvovao je muftija tuzlanski i izaslanik reisul-uleme dr. Vahid Fazlović, Ihsan Ovut, generalni sekretar Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), predstavnici institucija Islamske zajednice u BiH, zakonodavne i izvršne vlasti, direktori državnih institucija, ambasada u BiH, dekani i predstavnici akademske zajednice, prestavnici firmi, halal certifikacijskih institucija i medija te drugi pozvani gosti iz zemlje i inostranstva.

Profesor Jašić je istaknuo da na Kongresu učestvuju najvažniji svjetski naučnici iz oblasti halal-kvaliteta. Na Kongresu učestvuje 31 predavač iz Amerike, Tajlanda, Indonezije, Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Poljske, Austrije, Italije, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dekan Sead Ćatić je napomenuo da će akademska zajednica uvijek rado učestv ovati u organizaciji i suorganizaciji ovakvih skupova, te je ponudio saradnju u pisanju naučnih radova, izradi studija i elaborata kao i svega što je u domenu nauke.

O važnosti ovog skupa govori i broj naučnika i zemalja iz kojih dolaze a koji su uzele učešće, kao i broj radova o kojima ćemo imati priliku da čujemo u ova dva dana, još jedna su potvrda o sve većoj svijesti konzumenata o važnosti halal-proizvoda, i sve većim brojem kompanija koje imaju ili uvode halal certifikaciju u svoje poslovanje – istaknuo je dr. Ćatić.

Program Kongresa podijeljen je u sedam sesija koje obrađuju oblasti halal-standardizacije, akreditacije, halal-certificiranja u prehrambenoj industriji, farmaciji, medicini, turizmu, halal-poslovanju, sigurnosti hrane i laboratorijskim analizama. Kongres halal-kvaliteta okuplja eksperte globalne halal-industrije s ciljem razmjene i prezentacije znanja i najboljih praksi u proizvodnji i preradi halal-proizvoda širom svijeta.

Kompletni radovi koji će biti predstavljeni na Kongresu objavljeni su u časopisu Journal of Halal Quality and Certification. Za ovo, ujedno i prvo izdanje časopisa prikupljeno i objavljeno je 13 cijelih radova. Radovi će biti uključeni u međunarodne naučne baze podataka od prvog broja. Časopis će doprinijeti razvoju i širenju naučne misli i rezultata istraživanja u oblasti halal kvaliteta i certifikacije. U Zborniku sažetaka i radova Kongresa objavljeno je više od 50 sažetaka i tri cijela rada čiji autori dolaze iz 17 zemalja. Izdavač ove publikacije je Agencija za certificiranje halal kvalitete, dok su suizdavači Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek iz Hrvatske.

– Vjerujemo da će ovaj cijenjeni naučni skup i njegovi rezultati kao pisane publikacije doprinijeti potpunijem razumijevanju i primjeni pravila o halalu, te da će otvoriti nove mogućnosti i perspektve – poručio je danas na otvaranju Kongresa halal-kvalitete izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Naglasio je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini radom svojih organa i ustanova, u skladu s konstitutivnim izvorima islama i osebujnom interpretativnom tradicijom, osigurava muslimanima u Bosni i Hercegovini i Bošnjacima izvan njenih granica pravilno razumijevanje islama i islamskih propisa.

Dr. Alihodžić je naglasio da su veoma interesantna izlaganja predstavili značajni svjetski stručnjaci, a izdvojio je američkog profesora Mian N. Riaza koji je govorio o skrivenim haramima, odnosno haram sastojcima koji nisu deklarisani na proizvodima, a koriste se tokom proizvodnje. Također je izdvojio prezentaciju Halalopatija, profesora dr. Jawada Alzeera iz Švicarske, te napomenuo da je svako predavanje koje se danas moglo slušati na Kongresu zanimljivo na svoj način.

foto: MINA, Preporod, Halal Fair

Back To Top