skip to Main Content

FOTO: INZ na trećem bh. Kongresu o gojaznosti “Gojaznost, gdje smo i gdje želimo biti”

Na trećem bh. kongresu o gojaznosti sa međunarodnim učešćem održanim pod nazivom „Gojaznost , gdje smo i gdje želimo biti“, ove godine učestvovale su i predstavnice Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Amela Zukić i Erna Terzić, magistriice zdravstvene njege i menadžmenta iz Službe za školsku higijenu.

Kongres je održan od 17. do 19. novembra u Etno selu Stanišić kod Bijeljine, u organizaciji udruženja „Društvo za debljinu“ u BiH i JZU Bolnica „Sveti Vračar“ Bijeljina, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta Republika Srpska.

Jedan od glavnih ciljeva Kongresa je bio skrenuti pažnju na gojaznost kao društveni problem, koji zahtijeva interdisciplinaran pristup liječenju pacijenata od medicinske sestre i ljekara porodične medicine do ljekara specijalista iz oblasti endokrinologije, hirurgije i psihološkog i psihijatrijskog pristupa u liječenju pacijenata, te naglasiti da edukacija društva ima ključni faktor u prevenciji gojaznosti.

Služba za školsku higijenu se u okviru screening programa za rano otkrivanje bolesti kod djece i mladih, uporedo bavi i praćenjem rasta i razvoja djece sa pravovremenim skretanjem pažnje na odstupanja od normalne tjelesne težine.

Kroz promotivno preventivne aktivnosti Instituta za zdravlje kontinuirano se provodi edukacija i prevencija gojaznosti kroz programe koji su usmjereni na promoviranje zdravih životnih stilova.

Jedna od sesija Kongresa je bila u potpuno posvećena ulozi medicinske sestre u prevenciji i liječenju gojaznosti, uz obraćanje predstavnika fondacije “fami” Eldina Fišekovića, koji je istakao važnu ulogu medicinske sestre, te potrebu za kontinuiranim usavršavanjem medicinskih sestara u BiH, kao i ulogu medicinske sestre u prevenciji.

Naučnom skupu je prisustvovao veliki broj regionalnih i evropskih stručnjaka, porodični ljekari, endokrinolozi, gastroenterolozi, psihijatri, pedijatri, anesteziolozi, hirurzi, nutricionisti, ljekari iz javnog zdravstva, medicinske sestre, kao i rukovodioci ministarstava zdravlja i prosvjete.

Back To Top