skip to Main Content

FOTO: INZ na skupu SZO-a u Beogradu

Povećanje sigurnosti djece u školama – sigurnost djece u saobraćaju

Dana 12. i 13. septembra 2023. godine predstavnici Službe za školsku higijenu su bili imenovani u ime Ministarstva zdravstva Federacije BiH za učešće na početnom sastanku u Palati Srbije u vezi projekta “Better Road Safety System based on in-depth analysis of road accidents in Bosnia and Herzegovina and Serbia”.

Projekat se provodi od strane Agencije za zaštitu u saobraćaju Republike Srbije, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNECE.

Jedan od glavnih razloga zbog čega su na ovom meetingu ispred Federacije bili predstavnici naše službe, je dobra međuinstitucionalna saradnja sa Upravom policije u našem kantonu na aktivnostima koje imaju za cilj Povećanje sigurnosti djece u školama.

Djeca, kao učesnici u saobraćaju, su osjetljiva kategorija kojoj je neophodno posvetiti dodatnu pažnju u svrhu zaštite njihovog zdravlja. U sklopu rada Službe za školsku higijenu u okviru programa “Povećanja sigurnosti djece u školama” svakodnevno se prikupljaju podaci o riziko faktorima koji utiču na sigurnost djece na putu od kuće do škole, što uključuje i sigurnost djece u saobraćaju.

Prisustvo predstavnika zdravstvenog sektora kao dio radnog tima, posebno iz oblasti javnog zdravstva, je od ključnog značaja jer saobraćajne nesreće predstavljaju javno zdravstveni problem. Godišnje oko 4 500 saobraćajnih nesreća imaju za posljedicu povrede ili smrtni ishod.

Povrede nastale kao posljedica saobraćajnih nesreća nerijetko izazivaju određeni stepen invalidnosti kod pacijenata, te predstavljaju dodatno opterećenje i trošak unutar zdravstvenog sistema.

Uz predstavnike SZO I UNECE, pored predstavnika Ministarstva zdravstva, sastanku su također prisustvovali predstavnici Ministarstva za saobraćaj, Ministarstva za komunikaciju i transport, Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici Saobraćajnog fakulteta, te Agencije za bezbjednost u saobraćaju, predstavnici Ministarstva obe države.

Predstavljeni su podaci o broju saobraćajnih nesreća sa najčešćim uzrocima, načini prikupljanja podataka u vezi saobraćajnih nesreća i njihovih posljedica od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravstva, istaknuti su najčešći nedostatci postojećih sistema i sistemskih riješenja, te je naglašeno da je čovijek kao faktor rizika najčešći uzročnik saobraćajnih nesreća, ističući pri tome nesavjesno ponašanje, vezanje pojasa, konzumiranje opojnih sredstava i alkohola te sve veću upotrebu mobilnih telefona za vrijeme vožnje.

Cilj dubinskih analiza jeste raditi na unapređenju Sistema koji će dovesti do manjeg broja saobraćajnih nesreća, kako bi se strateški mogli unaprijediti postojeći zakoni i propisi, te kvalitetnim preventivnim programima uticati na faktore koji dovode do saobraćajnih nesreća.

Za postizanje ciljeva neophodna je dobra međuinstitucionalna saradnja i saradnja između dvije države.

 

Back To Top