skip to Main Content

FOTO: INZ i “Snaga žene” obilježili u Maglaju Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Udruženje žena oboljelih od tumora dojke i ostalih malignih oboljenja „Snaga žene“ Maglaj u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježilo mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke.

Svi prisutni su na dva punkta u Maglaju mogli dobiti savjete, informacije i zdravstveno promotivni materijal, a sve s ciljem promoviranja brige o vlastitom zdravlju i prevencije karcinoma dojke.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane kroz projekat „Od spoznaje do liječenja- žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH“ obezbijedio je promotivne materijale za aktivnosti povodom „ružičastog oktobra“ i poklone za članice svih udruženja.

Savremeni načini liječenja karcinoma dojke značajno su napredovali i doveli do velikog porasta u petogodišnjem preživljavanju bolesnica. Terapija karcinoma dojke se, ovisno o stadiju, sastoji od hirurškog liječenja, radioterapije, sistemskim terapijama poput kemoterapije i hormonske terapije, te kombinacijama istih.

Međutim, svaki od ovih oblika liječenja nažalost nosi nuspojave. Jedna od njih jeste razvoj kardiovaskularnih bolesti, zbog čega je tokom današnjeg događaja svim prisutnim mjeren krvni pritisak, kao i dati savjeti nutricioniste o značaju i načinu ishrane tokom liječenja karcinoma dojke.

 

Back To Top