skip to Main Content

FOTO: INZ čestita Međunarodni dan sestrinstva – Medicinske sestre – snaga u zdravstvu

Prethodnu sedmicu održan je niz događaja povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava svake godine 12.05. a kojeg je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) obilježavao prethodnih godina prigodnim sadržajima.

Ove godine Dan medicinskih sestara u svijetu je obilježen pod sloganom “Ulaganje u sestrinstvo – ulaganje u zdravlje”.

Prema podacima kojima raspolaže Komora medicinskih sestara i tehničara Zeničko-dobojskog kantona (KMST), u Bosni i Hercegovini aktivno radi oko 19.000 medicinskih sestara i tehničara svih nivoa i profila obrazovanja. U posljednjih nekoliko godina skoro 5.500 pripadnika ove profesije napustilo je našu zemlju. Samo u 2021. godini iz Registra članstva KMST po osnovu odlaska u inostranstvo ispisalo se 150 članova.

U obilježavanju Međunarodnog dana sestrinstva aktivno je učestvovalo nekoliko zaposlenika INZ-a.

Obilježavanje je počelo događajem kojeg je organizovala grupa studentica studijskog programa Zdravstvena njega Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u amfiteatru Univerziteta, Amina Helvida, Almedina Strika i Antonela Bulajić. Ovaj događaj 11.05. podrazumijevao je edukativno predavanje o historijskom razvoju sestrinske profesije, kojem je prisustvovao veliki broj gostiju, predstavnika Univerziteta, KMST, Medicinske skole Zenica, INZ-a, te svih ostalih zdravstvenih ustanova sa područja Zenice. Ovom prilikom dodijeljene su i zahvalnice za podršku razvoju sestrinstva, a zahvalnice su dobili pripadnici ove profesije Nada Huseinspahić iz INZ-a, Sabina Čolić, predsjednica KMST, doc. dr. sc. Adnan Mujezinović, prodekan za nastavu i studentska pitanja Medicinskog fakulteta i doc. dr. sc. Nino Hasanica, zaposlenik INZ-a i nastavnik na studijskom programu Zdravstvena njega Medicinskog fakulteta.

Dana 12.05. studenti zdravstvene njege su organizovali promotivne štandove na dvije lokacije u gradu na kojima su građani mogli da izmjere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, te dobiju odgovore na pitanja o sestrinskoj profesiji koja su eventualno imali.

Također 12.05. u poslijepodnevnim satima održana je svečana akademija u Hotelu “Zenica” u organizaciji KMST. Na svečanoj akademiji obratili su se ministar Ministarstva zdravstva ZDK dr. Adnan Jupić i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK gdin. Omer Škaljo, te mnogobrojni drugi gosti. I ovom prilikom dodijenjene su zahvalnice za uspješan rad u praksi, te zahvalnice za penzionere iz sestrinske profesije. Također, zaposlenica INZ-a Nada Huseinspahić dobila je povelju za dugodišnji predani rad i doprinos sestrinstvu.

Naredna dva dana, 13.-14.05. u Hotelu “Zenica” održan je Treći simpozijum medicinskih sestara i tehničara KMST sa međunarodnim učešćem na kojem je preko 40 autora i koautora izložilo 33 naučno-stručna, te informativno-edukativna predavanja. Zaposlenik INZ-a doc. dr. sc. Nino Hasanica bio je predsjednik Naučnog odbora Simpozijuma. Također, predavanja su održali zaposlenici INZ-a doc. dr. sc. Nino Hasanica (“Sestro, a otkud Vi u javnom zdravstvu?”) i Senita Turkić, MA (“Medicinsko-sestrinski aspekti obesitasa u korelaciji sa konstipacijom”). Održane su i tri radionice o naprednom održavanju života djece i odraslih u hitnim situacijama. Simpozijumu je tokom dva dana prisustvovalo oko 250 učesnika aa područja ZDK, a među autorima radova bili su i kolege iz Hrvatske, Srbije i Njemačke. Pozvani predavači dr. sc. Nada Malešić, medicinska sestra sa Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i mr. sc. Tajib Babić, dipl. psiholog iz Centra za mentalnu rehabilitaciju Doma zdravlja

Zenica održali su uvodna prigodna predavanja.

Osim toga, dana 13.05. zaposlenici INZ-a bili su pozvani na obilježavanje Dana škole Medicinske škole Zenica da preuzmu zahvalnicu za izuzetnu saradnju u prethodnim godinama. Tokom obilježavanja Dana škole ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK prof. dr. sc. Spahija Kozlić i direktorica škole Nedžada Alispahić, MA svečano su “otvorili” obnovljenu školu. Naime, u prethodnom periodu škola je bila dio projekta podizanja energetske efikasnosti školskih objekata.
Ovim događajima obilježen je Međunarodni dan sestrinstva.

INZ se zahvaljuje svim organizatorima događaja na ukazanom povjerenju i dodijeljenim zahvalnicama INZ-ovim zaposlenicima.

Back To Top