skip to Main Content

FOTO: Godišnji sastanak zaposlenika Službe za školsku higijenu INZ-a

Služba za školsku higijenu Instituta je nastavila sa održavanjem tradicionalnih godišnjih sastanaka Službe, koji su prilika za prezentiranje sažetka urađenih poslova za prethodnu godinu, analize urađenog, ali i planiranje za ovu godinu. Sastanku su prisustvovali direktor Instituta prim. dr. Senad Huseinagić, rukovodilac Zavoda za javno zdravstvo dr. Fadil Šabović i svi zaposlenici Službe.

Sastanak je otvorio načelnik Službe doc. dr. Nino Hasanica, a potom se prisutnima obratio direktor Instituta. U prvom dijelu sastanka Erna Terzić i Azra Husković su prezentovale Godišnji izvještaj o radu Službe za 2020. godinu, i to u dva dijela, COVID-19 aktivnosti Službe i redovne aktivnosti Službe. Naglasak je dat na aktivnosti koje su imale za cilj uspostavljanje i povećanje biosigurnosti u školama u kontekstu COVID-19. Potom je načelnik Službe kroz prezentaciju istakao osnovna dugoročna strateška razmišljanja o budućem radu i razvoju Službe i djelatnosti generalno. U drugom dijelu sastanka su svi prisutni diskutovali o iskustvima, okolnostima, ali i modalitetima budućeg rada.

Kako je cijela 2020. godine bila u znaku pandemije, kao jedan od najvažnijih zaključaka sastanka istaknuta je činjenica da su zaposlenici Službe za školsku higijenu zajednički doprinijeli razvijanju potpuno nove oblasti rada Službe – biosigurnost u školama. Redovne aktivnosti Službe bile su “zakočene” zbog mjera koje su se provodile, pa čak i do obustave nastave, pa je upravo prilagodljivost Službe i osjetljivost na nove izazove doprinijela da Služba opravda svoje postojanje i u novim okolnostima, te da značajan doprinos ponovnom otvaranju školskih ustanova.

Ove 2021. godine je i jubilarna deseta godišnjica od osnivanja Službe za školsku higijenu, te je iskazana želja i namjera, u skladu sa epidemiološkom situacijom, za organizaciju obilježavanja ovog događaja u drugoj polovini 2021. godine.

Priredio: doc.dr. Nino Hasanica

Back To Top