skip to Main Content

FOTO: Edukacija veterinarskih organizacija iz ZDK iz oblasti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD)

Veterinarski zavod Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je, uz saglasnost Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizirao obuku veterinara i veterinarskih organizacija iz oblasti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD) za 2021. godinu.

Edukacija veterinarskih organizacija sa područja ZDK upriličena je u Zenici, a prisustvovali su joj doktori veterinarske medicine i veterinarski tehničari aktivnih stanica u ovom kantonu.

Uz uvodne riječi Nermina Imamovića, predstavnika INZ-a, na temu “Uloga veterinara u osiguranju zaštite zdravlja životinja i ljudi, i zaštite okoliša provođenjem DDD mjera” govorio je Rusmir Goletić (INZ).

Selmir Velić (Veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo) je govorio na temu “Zakonska regulativa u oblasti biosigurnosti sa akcentom na DDD mjere”, dok je predavanje o temi “Uslovi i način provođenja preventivnih DDD mjera u primarnoj proizvodnji, preradi i proizvodnji, skladištenju i distribuciiji proizvoda životinjskog porijekla” imala Elna Gavrankapetanović iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Na kraju edukacije, o “Provođenju DDD mjera u uslovima posebnih opasnosti (pojava zaraznih boelsti, trovanja i dr.)” govorio je Alis Kozica, spec. epidemiologije iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a na temu “Vođenje zapisa i izdavanje dokumenata o provođenju DDD mjera” Selmir Velić i Elna Gavrankapetanović.

Back To Top