skip to Main Content

FOTO: Dr. spec. Elma Kuduzović predavač na Okruglom stolu Eko foruma

Eko forum Zenica bio je danas domaćin okruglog stola o kvalitetu zraka u učionicama, koji je imao za cilj da ukaže na moguća rješenja za unapređenje kvaliteta zraka u učionicama i školskim prostorima u Zeničko-dobojskom kantonu.

Skup je organiziran u okviru projekta “Misli o prirodi!”, uz finansijsku podršku Švedske implementira Centar za promociju civilnog društva. Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog u Kantonu Sarajevo 2021. godine, kao i moguća rješenja korištenjem opreme za filtriranje zraka u zatvorenim prostorima.
Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Pedagoškog zavoda ZDK, JU Predškolski odgoj i obrazovanje, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, aktiva direktora osnovnih škola ZDK, aktiva direktora srednjih škola ZDK, autora studije iz Kantona Sarajevo, te predstavnika kompanije Mann Hummel Tešanj. Cilj okruglog stola je da se ukaže na moguća rješenja za unapređenje kvaliteta zraka u učionicama u školskim objektima u Zeničko-dobojskom kantonu.
Jedna od predavača na skupu bila je, na temu “Zdravstveni utjecaji zagađenog zraka” dr.spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

Kako je istakao predsjednik Skupštine Eko foruma Zenica Samir Lemeš, cilj je da se uvezivanjem aktivnosti obrazovnih vlasti, privatnog i nevladinog sektora, osiguraju sredstva za realizaciju pilot-projekta da se uređaji za prečišćavanje instaliraju “barem u nekoliko škola u ZDK”.

-Uključili smo i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, da vidimo može li se mjeriti to te da se prati stanje zdravlja i kvalitet zraka, kako bismo dobili relevantnije podatke. Ukoliko se pilot-projekat pokaže uspješan, onda bismo tražili sredstva da se provede na dugoročnijem nivou. Sve to, dok se ne riješi problem sa izvorima zagađenja. Ovdje se bavimo posljedicama – upozorio je Lemeš.

Okrugli stol podržala je Misija OSCE-a u BiH, a realiziran je i u okviru projekta “Misli o prirodi!”, koji uz finansijsku podršku Švedske, implementira Centar za promociju civilnog društva BiH.

Back To Top