skip to Main Content

Edukacija farmera o podizanju zdravstvene sigurnosti i kvaliteta proizvoda

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, tokom 2016. godine, provodi aktivnosti na dva projekta koji se odnose na primarnu poljoprivrednu proizvodnju /farme/ i to: Projekat iz oblasti proizvodnje mlijeka i Projekat u peradarskoj proizvodnji, a vezano za Plan Ministarstva poljoprede, vodoprivrede i šumarstva ZDK. Projekti se finaliziraju završnim edukacijama farmera peradara i farmera proizvođača sirovog mlijeka.

Peradarska proizvodnja je na područiju ZDK u zadnju deceniju doživjela veliku ekspanziju sa tendencijom izvoza mesa peradi, proizvoda od mesa peradi i jaja na tržišta susjednih zemalja i E.U. Navedena tržišta postavljaju jasne zahtjeve u pogledu higijenske i zdravstvene sigurnosti kao i sljedivosti navednih proizvoda. Osnova ove proizvodnje jesu farmeri te ih na ovaj način želimo upoznati sa traženim kriterijumima i edukovati kako iste ostvariti čime se postiže bolja sigurnost i kvalitet proizvoda.

Kod proizvodnje sirovog mlijeka, a obzirom da je BiH odobren izvoz mlijeka na E.U. tržište, otvara se mogućnost za povećanje proizvodnje sirovog mlijeka na području ZDK. Farmeri sa ovog kantona isporučuju sirovo mlijeko i u mljekare koje imaju odobren izvoz, a higijenski kvalitet sirovog mlijeka je osnovni preduslov konkurentnosti ovog proizvoda na tržištu. Stim u vezi farmere se želi edukovati o bitnim faktorima koji utiču na kvalitet mlijeka na farmi, te njihovoj ulozi u postizanju bolje sigurnosti i kvaliteta mlijeka.

Planirane edukacije će se održavati u sljedećim termininma i općinama:

Peradarstvo:   Tešanj 19.11.2016. sala društva MADI Tešanj,

Zenica 26.11.2016. Hotel Zenica, Zenica i

Visoko 03.12.2016. Centar za kulturu i edukacije Visoko, sve sa početkom u 11:00 sati

Mljekarstvo:   Visoko 19.11.2016. Centar za kulturu i edukacije Visoko,

Tešanj 24.11.2016. Multimedijska sala Biljoteke Tešanj i

Zenica 30.11.2016. Hotel Zenica, Zenica, sve sa početkom u 11:00 sati

Upoznavanje farmera sa propisanim kriterijuma za njihove proizvode te edukacije izvode naši stručnjaci i spoljni saradnici. Edukacije su besplatne, a prisutnima će biti dodjeljene i štampane smjernice za navedene proizvodnje koje će farmerima služiti kao vodići za usklađivanje proizvodnje i postizanje standarda za njihov proizvod, što će ih u krajnjem učiniti konkurentnijim na tržištu.

INZ.BA

Back To Top