skip to Main Content

Dr. Kozica na skupu o imunizaciji u svakodnevnom praktičnom radu u Sarajevu

Prvi simpozij “Imunizacija u svakodnevnom praktičnom radu” u organizaciji Centra za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo FBiH u saradnji UNICEF-om BiH i Svjetskom zdravstvenom organizacijom održan je danas u Sarajevu.

Kroz niz predavanja i diskusija ugledni stručnjaci i stručnjakinje prezentirali su aktualne probleme i mogućnosti poboljšanja imunizacije, jedne od najznačajnijih javnozdravstvenih preventivnih aktivnosti, u svakodnevnom stručnom radu utemeljenom na relevantnim znanstvenim i stručnim spoznajama.

Doktor Alis Kozica, epidemiolog Službe za epidemiologiju INZ predstavljao je, na poziv organizatora, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica na ovom skupu u Sarajevu. Simpozij je bio namijenjen ljekarima pedijatrima, ljekarima obiteljske, te školske medicine, specijalistima epidemiolozima, doktorima medicine i medicinskim sestrama-tehničarima.

BiH koja je u bivšoj Jugoslaviji bila jedna od republika koja je mogla da se ponosi sa izuzetno visokim postotkoma imunizirane djece. Vakcinacija je jedno od najvećih medicinskih dostiguća 20. vijeka, koja sprečava ili smanjuje pojavu ozbiljnih zaraznih bolesti, sprečava ili smanjuje njihove ozbiljne komplikacije, od kojih neke dovode do smrtnog ishoda.

Kontinuiranom i sveoubuhvatnom vakcinacijom omogućena je efikasna i sigurna zaštita pojedinca i cjelokupne populacije od mnogih zaraznih bolesti, koje se jedino mogu spriječiti vakcinacijom.

Neprimjereni vakcinalni obuhvat populacije, koji je već duži niz godina aktuelan i kod nas, uzrokuje nekvalitetan kolektivni imunitet što omogućava prenos uzročnika zarazne bolesti s oboljele osobe na neimuniziranu osobu, tj. masovnu pojavu zaraznih bolesti koja ide do epidemijskih razmjera.

Simpozij je bio koncipiran kroz niz predavanja i diskusija na kojima su ugledni stručnjaci prezentirali aktuelne probleme i mogućnosti poboljšanja imunizacije, jedne od najznačajnijih javnozdravstvenih preventivnih aktivnosti, u svakodnevnom stručnom radu utemeljenom na relevantnim naučnim i stručnim spoznajama o imunizaciji.

Back To Top