skip to Main Content

Dokumenti, pitanja i odgovori o vakcinama protiv Covid-19 za zdravstvene radnike u ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je na adrese zdravstvenih institucija u ovom kantonu uputio dva dokumenta, o značaju vakcinisanja. Nijedna javno zdravstvena mjera kao vakcinacija nema toliku dugu historiju znanja, istraživanja, dokaza i potvrđenih rezultata u zaštiti zdravlja. Vakcinacija predstavlja jedno od najvećih medicinskih dostignuća 20. vijeka, koje godišnje spašava dva do tri miliona ljudskih života u svijetu.

U dokumentu “Pitanja i odgovori” daju se odgovori na niz aktuelnih pitanja, kao što su – Distribucija i efekat na pandemiju, Koje su vrste vakcina protiv COVID – 19 trenutno u razvoju? Kako djeluju? Kako će vakcine stići do svih kojima su potrebne?
Kada će vakcine protiv COVID – 19 biti spremne za distribuciju? Koji rizici postoje u distribuciji vakcine protiv COVID – 19? Da li vakcine protiv COVID – 19 obezbjeđuju dugotrajnu zaštitu? Koliko je vremena potrebno da vakcine protiv COVID – 19 zaustave pandemiju? Da li će se i nakon primjene uspješne vakcinacije biti potrebno pridržavati mjera predostrožnosti?

Dokumente u PDF formatu preuzmite klikom na link ili desnim klikom Save as:

DOKUMENT ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE

PITANJA I ODGOVORI: VAKCINE PROTIV COVID – 19

Također, zdravstvenim ustanovama je upućen set dokumenata i materijala (plakati, broošure, leci) koje je producirao Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Back To Top