skip to Main Content

Delegacija iz ZDK u posjeti Čakovcu i Međimurskoj županiji

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) boravili su u posjeti Međimurskoj županiji (Republika Hrvatska). Delegaciju iz ZDK činili su rukovoditelji Veterinarskog i Zavoda za zaštitu bilja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Muhamed Gladan i Kasim Velić, te voditelj Odsjeka Poljoprivredno-savjetodavne službe Ministarstva Hajrudin Bečić. Oni su na području ovog dijela Hrvatske imali priliku da upoznaju primjere dobre prakse i projekte vezane uz područje poljoprivrede koji se provode na ovom području.

Domaćini su im bili predsjednik Skupštine Međimurske županije (MŽ) Mladen Novak i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, uz pročelnicu UO za poslove župana MŽ Vesnu Halugu, pročelnicu UO za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonju Tošić-Grlač, pročelnika UO za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca Davida Vugrinca i voditeljicu Odsjeka za poljoprivredu i turizam MŽ Danicu Pošta.

Gosti iz Zenice su istakli da je ovo područje Hrvatske prepoznato je kao dobar ogledni primjer, a u prilog tome govore mnogi podaci i nagrade kojima se Čakovec i okolina mogu pohvaliti.

– Razmjena ideja i projekata razlog je naše posjete, a stečeno znanje i savjete iskoristiti kako bi što lakše i brže prošli put koji su institucije i poljoprivrednici u Međimurju već odavno prošli. Jedna od brojnih mogućnosti suradnje dviju regija prepoznata je kroz provođenje europskih projekata, u čemu je Međimurska županija među vodećima, ističe rukovoditelj Veterinarskog zavoda INZ Muhamed Gladan.

U Međimurju se proizvodi 30 posto ukupne količine kozjeg mlijeka u Hrvatskoj, 40 posto uzgojno valjanih koza dolazi iz ovog područja, 70 posto hrvatskih potreba za krompirom zadovoljavaju upravo međimurski proizvođači krompira koji su zaštitili robnu marku „međimurski kalamper“ i tako zaštitili najprepoznatljiviji međimurski proizvod. Uz to, među hrvatskim županijama su koje proizvode najviše jabuka u Hrvatskoj, a njihova bučina ulja i med svoju vrhunsku kvalitetu dokazuju brojnim nagradama i priznanjima koje pristižu iz mjeseca u mjesec. Podršku svojim poljoprivrednicima Međimurska županija daje kroz mnoge projekte, ali i kroz potpore vrijedne tri miliona kuna (skoro milion KM) koje dodjeljuje na godišnjoj razini.

Uz radni sastanak koji je održan u Maloj vijećnici Međimurske županije, delegacija je posjetila kompaniju Pinova, u kojoj djeluje projekt PinovaMeteo, agrometeorološka stanica koja mjeri količinu padavina, temperaturu i vlagu zraka, smjer i brzinu vjetra, vlagu i temperaturu tla, temperaturu krošnje kod voćaka, te druge parametre bitne za uzgoj poljoprivrednih kultura, ali i važne za određivanje varijabli prema kojima se ponašaju uzročnici bolesti. Direktor Zoran Lovrek naglasio je važnost prikupljanja agrometeoroloških informacija kako bi se spriječila pojava bolesti i na vrijeme osigurala zaštita nasada, ističe rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja Kasim Velić.

Slični projekti uskoro se mogu očekivati i na području Zeničko-dobojskog kantona, zbog čega će iskustva iz Hrvatske biti dragocjena.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top