skip to Main Content

Delegacija INZ-a na konferenciji Vijeća Evropskih Regija INZ.BA

Delegacija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koju je predvodio direktor dr. Senad Huseinagić, protekle sedmice je učestvovala na proljetnoj konferenciji Vijeća Evropskih Regija (AER) u rumunskom gradu Arad.

Vijeće Europskih regija AER najveća je mreža regija (kantona) u Evropi, čiji su članovi više od 100 regija iz dvadesetak država Evrope. Ova svojevrsna platforma za saradnju, partnerstva, umrežavanje, razvoj projekata, razmjenu iskustava i dobrih praksi, u Rumuniji je okupila članice iz država članica EU, te država koje su u procesu pridruživanja.

Više od 100 učesnika razgovaralo je tokom trodnevne konferencije o pitanjima značajnim za razvoj regija i rad AER-a poput ekonomije, regonalnog razvoja, socijalne politike, javnog zdravstva i e-zdravlja, kulture, edukacije i mladih…

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su pozvani da učestvuju na konferenciji direktno od sekretarijata AER-a, te su se tokom boravka u Rumuniji, jedini od svih predstavnika prisutnih regija, sa predsjednikom AER-a Magnusom Berntsonom (Berntsson) i sa koordinatoricom za rad sa regijama Elin Berglie.

Dogovorena je buduća saradnja i aktivno učešće Instituta za zdravlje i sigurnoist hrane u AER-u, vezana za razvoj projekata i partnersku saradnju, uključenje u rješavanje problematike zaštite okoliša, veće uključenje mladih iz ZDK i razvoj zajedničkih aktivnosti i organizacije stručnih konferencija i događaja značajnih za promociju Zeničko – dobojskog kantona.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top