skip to Main Content

Delegacija INZ-a razgovarala sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dr. Senad Huseinagić, u pratnji saradnika rukovoditelja Zavoda za veterinarstvo dr. Muhameda Gladana i načelnika Službe za školsku higijenu dr. Fadila Šabovića, posjetili su i razgovarali  sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Spahijom Kozlićem.

INZ blisko sarađuje sa ovim ministarstvom posredstvom Pedagoškog zavoda, kao i niz projekata koje provodi niz godina, a na sastanku je obostrano istaknuta važnost prevencije i edukacije od najranijih naraštaja. Razgovarano je o značaju higijenske ispravnosti vode, ali i hrane koja se konzumira u školama, potrebi jačanja preventivnih pregleda vida, sluha i lokomotornog sistema učenika, te edukaciji učenika iz oblasti prve pomoći, vršnjačkog i nasilja preko interneta, značaju očuvanja reproduktivnog zdravlja i drugim temama.

Također, istaknuta je potreba intenziviranja naučno-istraživačkog rada, uključivanja i zajedničkog rada svih infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta i resursa, koje posjeduje ovaj kanton i visokoobrazovne institucije pod njegovim „krovom“. U narednom periodu ovo ministarstvo i Institut će inicirati nove, zajedničke projekte i poteze, koji bi Zeničko-dobojski kanton i Zenicu postavili i učvrstili na vrhu ljestvice naučno-istraživačkog rada i razvoja laboratorijskih kapaciteta u skladu sa evropskim standardima.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top