skip to Main Content

Danas se obilježava Svjetski dan osteoporoze

Svake godine, 20. oktobra, obilježava se Svjetski dan osteoporoze kojom se želi podići globalna svijest o prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze i metaboličkih bolesti kostiju.

Osteoporoza je sistemska metabolička bolest kosti karakterizirana smanjenom koštanom masom i promjenama u mikroarhitekturi kosti što dovodi do povećane lomljivosti kosti i povećanja rizika prijeloma.

U početku osteoporoza ne boli i nema nikakve simptome, što je jedan od osnovnih razloga kasnog postavljanja dijagnoze. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima ili jednostavno starenju. Prvi znak osteoporoze često bude prijelom kosti. To mogu biti prijelomi nadlaktice, podlaktice, kuka, butne kosti ili potkoljenice, praćeni velikim patnjama i invalidnošću. Bol nastaje iznenada, često prouzrokovan naglim pokretom kao što je saginjanje, podizanje tereta ili rotacija kičme.

Ukoliko se primijeni svjetski standard da je osteoporoza zasigurno prisutna kod 30% žena starijih od 50 godina, lako je izračunati da u BiH trenutno ima oko 162.000 žena oboljelih od osteoporoze, a zbog produženja životnog vijeka i žena i muškaraca predviđa se da će do 2025. godine biti 60% više osoba s osteoporozom.

Faktori rizika za nastanak osteoporoze:

– Rana hirurška ili prirodna menopauza (prije 45-te godine)
– Porodična osteoporoza
– Mala tjelesna masa, manji obim kukova i sitna građa
– Starija životna dob
– Kasna prva menstruacija ( nakon 15-te godine)
– Žene koje nisu rađale
– Prethodni prijelomi kostiju
– Podatak o smanjenju tjelesne visine ili o nastalim deformacijama kičmenog stuba
– Sjedeći način života, nedovoljna fizička aktivnost
– Loše navike (pušenje, konzumiranje kafe i alkohola)
– Nepravilna ishrana (sa smanjenim  unosom kalcija i vitamina D)
– Nedovoljno izlaganje suncu
– Druge bolesti (prvenstveno bolesti žlijezda s unutrašnjim lučenjem, bolesti štitne i paratireoidne žlijezde, bolesti želuca i crijeva zbog slabe resorpcije hrane, narušena funkcija bubrega i neke upalne reumatske bolesti)
– Upotreba lijekova koji smanjuju koštanu čvrstinu (kortikosteroidi, heparin, lijekovi za liječenje epilepsije)

Ukoliko vam je dijagnosticirana osteoporoza, potrebno je:

  1. Raditi na promjeni životnih navika:

– povećanje unosa kalcija kroz ishranu ili suplemente

U prehranu je korisno uvrstiti unos dodataka prehrani i hranu bogatu kalcijem i vitaminom D kako bi se smanjio rizik od nastajanja osteoporoze. Namirnice bogate kalcijem su mlijeko i mliječni proizvodi, sjemenke i orašasti plodovi, ribe, posebno sardele, zeleno lisnato povrće, morske alge itd. Uz namirnice bogate kalcijem potrebno je unositi i namirnice bogate vitaminom D koji je najviše prisutan u ribljim uljima. Povišen unos kalcija rezultira smanjenjem remodeliranja kosti, smanjenjem gubitka koštane mase povezanog sa starenjem te smanjenjem rizika za lomove. Najmanje dnevne potrebe za kalcijem za odrasle ljude procijenjene su na oko 800 do 1300 miligrama i ovise o starosnoj dobi, tjelesnoj masi i spolu. Kada se uzima dodatno u tabletama, kalcij je preporučljivo uzimati zajedno s vitaminom D u dozi od oko 200 do 400 IJ.

Doktor vam također može preporučiti smanjenje ili prestanak korištenja nekih lijekova koji mogu biti uzrok osteoporoze. Kortikosteroidi i neki lijekovi koji se koriste u tretmanu drugih stanja, kao što su astma ili artritis mogu uzrokovati osteoporozu, pa bi trebalo smanjiti dozu.

– povećanje fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost posebno je važna još u mladosti, odnosno u dobi prije 30. godine života zato što omogućava da dostignemo svoju maximalnu koštanu masu, koja predstavlja dobar zalog za budućnost. Fizička aktivnost omogućava mehaničku tenziju kostiju, koja je važan poticaj za koštanu izgradnju. U starijoj je dobi učinak tjelesne aktivnosti nešto manje značajan, ali ipak usporava gubitak koštane mase.

Vježbanje, prilagođeno životnoj dobi, kao što je trčanje, plesanje, sportovi s reketom ili s utezima, duge šetnje najbolji su izbor za svakoga.

– prestanak pušenja
– smanjenje konzumiranja alkohola

  1. Liječenje osteoporoze lijekovima

Danas postoje dvije velike grupe lijekova koje se koriste u liječenju osteoporoze: lijekovi koji sprječavaju koštanu razgradnju i lijekovi koji stimulišu koštanu izgradnju.

U tretmanu svakog pacijenta s osteoporozom, vrlo je važno registrovati nivo D vitamina u krvi i korigirati eventualni deficit. Ispitivanja u Europi su pokazala da više od polovine žena s osteoporozom nakon 50. godine ima snižen nivo D vitamina u krvi i da oboljele žene, i pored preporuka, uglavnom neredovno koriste D vitamin.

Back To Top