skip to Main Content

Danas je Svjetski dan hipertenzije

Danas, 17.05. se obilježava Svjetski dan hipertenzije/povišenog krvnog tlaka.

Hipertenzija, odnosno povišen krvni tlak se naziva i “tihi ubica” jer se najčešće otkriva slučajno, a glavni je faktor rizika za koronarne bolesti srca, zatajenje srca, aritmije, moždani udar, demenciju i hronične bolesti bubrega.

Odjeljenje za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica provodi javnozdravstvenu kampanju pod nazivom “Pokreni se za svoje zdravlje, budi jači od svojih izgovora” čiji je cilj podizanje svijesti građana o prevenciji, dijagnozi i liječenju debljine i gojaznosti, kao i povezanih hroničnih nezaraznih oboljenja.

U sklopu preventivnih pregleda, u Institutu možete obaviti besplatan nutricionistički pregled, kao i mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.

Redovnim kontrolama krvnog tlaka možemo prevenirati brojna hronična oboljenja. Pravilna prehrana i zdrave životne navike, znak su preuzimanja odgovornosti za vlastito zdravlje. Umjerena fizička aktivnost 3-4 puta sedmično snižava krvni tlak za 5-10 mmHg, održava poželjnu tjelesnu težinu te je dobar put za oslobađanje od stresa.

Preporučuje se postepeno mršavljenje, a gubitak tjelesne težine već od 4-5 kg snižava vrijednosti krvnog tlaka, dok gubitak od 10 kg može sniziti tlak za 5-10 mmHg.

UPUTE ZA MJERENJE KRVNOG TLAKA

  •  Mirno sjedite sa stopalima na podu prije mjerenja
  •  Prostorija u kojoj mjerite tlak treba biti normalne temperature
  •  Ruka na kojoj mjerite tlak treba biti u razini srca, položena na tvrdoj podlozi
  •  Prije mjerenja tlaka nemojte pušiti niti piti kofeinske napitke
  •  Mjerite tlak prije i poslije uzimanja terapije
  •  Mjerite tlak najmanje dva puta dnevno (ujutro i uveče)
  •  Vrijednosti upišite u predviđenu rubriku

Back To Top