skip to Main Content

Dan srca i dan bez automobila: INZ Zenica aktivnostima podržao Kritičnu masu Zenica

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je ove godine objedinio obilježavanje Svjetskog dana srca i Dana bez automobila pod motom „Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce“. 

– Kardiovaskularne bolesti su ubice broj jedan u svijetu. Svake godine uzrok su 17,5 miliona prijevremenih smrti, a očekuje se da će ta brojka do 2030. godine porasti na 23 miliona. Dobra vijest je da je mnoge kardiovaskularne bolesti moguće spriječiti tako što ćete u svoj svakodnevni život unijeti nekoliko jednostavnih promjena, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja. Na Trgu Alije Izetbegovića bio je organiziran info štand sa distribucijom promotivnog materijala i mjerenjem krvnog pritiska. Vrlo je važno kontrolisati svoje zdravstveno stanje, naročito kad uzmemo u obzir činjenicu da je visok krvni pritisak broj jedan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, a zove se i „tihi ubica“ jer obično nema znakova upozorenja ili simptoma, istakla je dr. Elma Kuduzović, koordinator Funkcionalnog centra za promociju zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 U cilju podizanja svijesti javnosti o značaju fizičke aktivnosti Institut za zdravlje i sigurnost hrane pridružio “Kritičnoj masi Zenica”, programu u organizaciji Udruženja za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo” koja je promotivnom biciklističkom gradskom vožnjom, te zumbom na otvorenom na simboličan način obilježila ovaj dan.

 Prije, u toku i po završetku fizičkih aktivnosti-vožnje, na štandu INZ-a učesnici su se mogli poslužiti osvježavajućim pićem, voćem i zdravim grickalicama, s ciljem promocije zdravog načina ishrane.

 

Istovremeno, dok su djevojke ukrašavale svoja bicikla, momci su učestvovali u takmičenju vožnje bicikla na zadnjem točku, a potom su obavili zajedničku vožnju ulicama Grada Zenice.

 

– Zenica ima idealne uslove da bude potpuno biciklistički grad, i dok BiH ima milion registrovanih auta, u jednom Amsterdamu ima toliko registrovanih bicikala. Nije nemoguće, imamo idealnu konfiguraciju grada, a ja bih svima preporučila da jačaju svoje noge, svoje srce, sve to mogu dobiti fizičkom aktivnošću, istakla je Majda Ibraković, predstavnica Udruženja mladih za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo” Zenica.

 

Uokviru višesatnog programa organizovana je i “Zumba s Dilom” u kojoj su uživali učesnici vožnje, volonteri i aktivisti, ali i građani, koji su zaplesali uz odličnu kombinaciju plesa i fitnesa.

 

– Odlučili našim sugrađanima priuštiti besplatni trening u cilju promocije sporta, koji podržava razvoj tijela, koji utiče na psihofizičku sposobnost osobe i drago mi je da su naši sugrađani osviješteni po tom pitanju. Zumba je kombinacija plesa i fitnesa i samim tim spada u taj dio programa koji utiče na psihoifizički razvoj, te smo se odlučili priključiti ovoj akciji, koja je itekako potrebna našem gradu da bi se građani što više posvetili zdravlju i zdravom životu, rekla je Dila Seferović, licencirani Zumba instruktor.

 

U okviru ovih aktivnosti, zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su se odazvali akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je organizovana u saradnji sa Crvenim križem Grada Zenica i Transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice Zenica s ciljem podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život, te je neophodna kod složenih medicinskih i hirurških zahvata.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top