skip to Main Content

U petak obilježavamo Svjetski dan srca i Dan bez automobila – INZ.BA

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je ove godine objedinio obilježavanje Svjetskog dana srca i Dana bez automobila pod motom „Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce“.

Kardiovaskularne bolesti su ubice broj jedan u svijetu. Svake godine uzrok su 17,5 miliona prijevremenih smrti, a očekuje se da će ta brojka do 2030. godine porasti na 23 miliona. Dobra vijest je da je mnoge kardiovaskularne bolesti moguće spriječiti tako što ćete u svoj svakodnevni život unijeti nekoliko jednostavnih promjena, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja.

U cilju podizanja svijesti javnosti o značaju fizičke aktivnosti Institut za zdravlje i sigurnost hrane pridružuje se Kritičnoj masi Zenica – u organizaciji Udruženja za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo” koja će promotivnom biciklističkom gradskom vožnjom te zumbom na otvorenom na simboličan način obilježiti ovaj dan,

u petak 22.09.2017. godine sa početkom u 16:00 h ispred RK Bosanka.

Po završetku fizičkih aktivnosti-vožnje, na našem štandu učesnici će se moći poslužiti osvježavajućim pićem i zdravim grickalicama s ciljem promocije zdravog načina ishrane.

Također će na Trgu „Alija Izetbegović“ biti organiziran  info štand sa distribucijom promotivnog materijala i mjerenjem krvnog pritiska. Vrlo je važno kontrolisati svoje zdravstveno stanje, naročito kad uzmemo u obzir činjenicu da je visok krvni pritisak broj jedan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, a zove se i „tihi ubica“ jer obično nema znakova upozorenja ili simptoma.

U okviru ove aktivnosti, zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su se odazvali akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je organizovana u saradnji sa Crvenim križem Grada Zenica i Transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice Zenica s ciljem podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život, te je neophodna kod složenih medicinskih i hirurških zahvata.

Pozivamo građanane da se što masovnije odazovu, prisustvuju ili učestvuju u ovom događaju, koji će nam osigurati lijepu zabavu i jako dobre aktivnosti za naše zdravlje.

INZ.BA

Back To Top