skip to Main Content

Pomoću web stranice i android aplikacije za mobitele možete prijaviti novu divlju deponiju

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kao glavni partner projekta, u saradnji sa organizacijom za razvoj turizma regije Doboj – ROTOR, nastavlja aktivnosti u okviru projekta “ Čista rijeka Bosna ”, finansiranog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Nakon promotivnih akcija čišćenja koje su održane u okviru eko kampanje u gradovima/ opštinama/općinama sliva rijeke, tokom ljeta postavljen je set eko-turističkih bilborda uz magistralnu saobraćajnicu. Time se omogućava eko-turistička promocija područja u slivu, kako za domaće stanovništvo, tako i za veliki broj tranzitnih turista koji proputuju kroz područje tokom godine.

Pored toga, u funkciji prijavljivanja i uklanjanja novih divljih deponija  su web stranica  NA OVOJ ADRESI   i  android aplikacije za mobilne telefone CRB, koja se može preuzeti na OVOM LINKU

Instrukciju o prijavljivanju novih deponija putem aplikacije, možete pogledati ovdje:

Aplikacija, pored predstavljanja partnera u projektu, edukativnog eko kviza za djecu školske dobi i igrice na temu čišćenja rijeke, podržava i mogućnost prijavljivanja novih nelegalnih odlagališta otpada na području sliva.

Tako, stanovnici mogu na licu mjesta putem GPS-a označiti divlju deponiju uz rijeku Bosnu, dati njenu fotografiju i opis, a prijava dolazi na određenu e-mail adresu u gradskoj administraciji. Nakon prijave i odobravanja lokacije od strane administratora, stanovnici na aplikaciji mogu pratiti status divlje deponije i njenog uklanjanja.

Web stranica, aplikacija kao i ostale aktivnosti projekta “ Čista rijeka Bosna ” u saradnji sa predstavnicima lokalnih zajednica, javnih i školskih ustanova, udruženja, klubova, ugostiteljskih i turističkih objekata, agencija  i stanovništvom, služe poboljšanju ekološkog stanja i turističkog imidža područja u slivu rijeke.

INZ.BA

 

Back To Top