skip to Main Content

COVID-19 u ZDK: Izražen pad broja zaraženih i umrlih

Prenosimo s portala KLIX:

Pandemija koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednje vrijeme bilježi blago poboljšanje, odnosno, smanjenje broja novooboljelih. U zadnjoj sedmici zabilježen je i manji broj umrlih nego u prethodnih sedam dana, kazali su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. U Zeničko-dobojskom kantonu od 5. do 11. aprila zabilježena su ukupno 702 slučaja koronavirusa što je utvrđeno PCR i antigen testiranjem, a sedmicu prije brojka novooboljelih išla je do 912. Dvije sedmice unazad brojka oboljelih išla je do 1.075 što govori da je u ovom kantonu zabilježen pad zaraženih osoba.

“Do kraja prve sedmice aprila ukupno je testirano 61.150 osoba u ZDK, od čega PCR 54.500 i Antigenskih 6.680. Potvrđeno prisustvo SARS-CoV-2 kod 12.695 osoba (9.430 PCR i 3.265 Antigenski). Zaključno sa 7. aprilom u ZDK je aktivno 1.620 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2 (potvrđeno PCR testiranjem), i 410 aktivnih slučajeva potvrđenih brzim antigenskim testiranjem, pa je ukupna broj aktivnih slučajeva 2.030”, kazali su nam iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Napominju da se detekcija infekcije, do decembra 2020. godine radila iskjučivo PCR metodom, koja, i dalje, ostaje “zlatni standard”, a od decembra 2020. kao metod brze detekcije infekcije, uvode se i brzi antigenski testovi koji zadovoljavaju zadate kriterije, s tim što se pozitivan rezultat uzima kao infekcija virusom SARS-CoV-2, a negativan rezultat zahtijeva testiranje PCR metodom, koja ostaje “zlatni standard”.

U grafikonima ističu da je broj umrlih od posljedica Covid-19 infekcije nakon početnog povećanja, 19. marta dostigao maksimum, da bi nakon toga uslijedio trend smanjenja broja umrlih do 26. marta, a zatim i novi porast do 02 aprila.

Posmatrano po dobnim grupama, među oboljelim je 33 posto iznad 60 godina starosti, dok s druge strane broj oboljelih iznad 60 godina čini čak 84 posto svih umrlih. Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su naveli da je upravo zbog toga ova dobna grupa stavljena kao prioritet u vakcinisanju.

Posmatrano po polu, 51 posto umrlih su muškarci, a 49 posto žene. Muški spol prednjači i među oboljelim sa 53 posto, dok je 47 posto oboljelih žena.

Tokom sedmice (08.-14. marta) započeto je vakcinisanje zdravstvenih radnika protiv Covid-19 vakcinom AstraZeneca. Zaprimljeno je 2.680 doza vakcine i sve su utrošene tako što su distrubuirane u sve javne zdravstvene ustanove na području Zeničko-dobojskog kantona.

“Sve zdravstvene ustanove su provele vakcinaciju i potrošile sve dobijene količine vakcina. Nakon 05. aprila je dostavljeno još 2.560 doza vakcine, koje su distribuirane u sve zdravstvene ustanove na području ZDK sa ciljem da se, nakon pokrivanja kompletnog zdravstvenog osoblja, pređe na vakcinisanje starije populacije (starački domovi i starije osobe) i upotreba ovih vakcina je u toku”, pojasnili su iz INZ-a.

Na kraju su naglasili da situaicja na području ZDK još uvijek nije povoljna, ali da postoji blagi trend poboljšanja, odnosno, smanjenja broja novooboljelih.

Kada situaciju posmatramo sa aspekta broja umiranja, u zadnjoj sedmici je zabilježen manji broj umrlih nego u prethodnih sedam dana, a i krivulja sedmodnevnog prosjeka pokazuje blago usporenje porasta broja umrlih. Posebno je situacija složena sa aspekta opterećenja bolničkih kapaciteta, zbog povećanog broja teških kliničkih stanja kod velikog broja hospitaliziranih”, zaključili su iz INZ-a.

E. Mehić KLIX

Back To Top