skip to Main Content

“Aktivne zgrade” postale zgrada Poliklinike i objekti Kantonalne bolnice Zenica

Zgrada Poliklinike, kod stadiona Bilino polje, koju dijele Dom zdravlja i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te tri objekta u krugu Kantonalne bolnice Zenica, od ovog vikenda imaju status “Aktivnih zgrada”. Dva stepeništa u Službi za interne bolesti, glavno stepenište u centralnoj bolničkoj zgradi, te stepenište u Upravi Kantonalne bolnice, kao i stepenište u Poliklinici, označeni su porukama u boji, te pločom koja ih obilježava kao “Aktivne zgrade”, uokviru implementacije projekta “Aktivne zgrade”, uokviru Javnog poziva “Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH – Prevencija bolesti i promocija zdravlja za četiri faktora rizika – pušenje, alkohol, ishrana, fizička aktivnost”.

– Vrlo rado smo prihvatili inicijativu i ideju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica da se priključimo ovoj akciji i da naš zajednički objekt dobije status “Aktivne zgrade”. Čestitam timu dr. Huseinagića na inovitivnom, modernom i kvalitetnom pristupu koji je pokazao da se za malo novca može kvalitetno i nedvosmisleno građanima odaslati zdravstvena poruka i savjet u cilju prevncije bolesti. Želja mi je da se mnogi objekti u ovom, ali i drugim gradovima “označe” na sličan način i time poruka dođe do što većeg broja građana, istakla je spec. dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, direktorica Doma zdravlja Zenica.

Ideja projekta zasnovana je na iskorištavanju i mobilizaciji postojećih stepeništa, čiji su benefiti korištenja višestruki. Projektom se korisnicima, uposlenicima i posjetiocima, objašnjava zašto trebaju svakodnevno izabrati stepenice umjesto lifta, a taj izbor biti će im olakšan i vidljiviji postavljanjem motivacionih i zdravstvenih poruka na i pored stepeništa.

U narednim danima biće na sličan način obilježena i stepeništa u zgradama Pedegoškog zavoda, Porezne uprave – kantonalnog ureda Zenica, zgradi Zavoda zdravstvenog osiguranja i Fonda PIO/MIO, Službe za zapošljavanje ZDK, Vlade ZDK (RMK Promet), Bosanskog narodnog pozorišta, Gradske uprave, te Ministarstva obrazovanja ZDK. Postoji mogućnost da se u ovaj projekt uključe i status “Aktivne zgrade” dobiju objekti nekih fakulteta Univerziteta u Zenici, ali i druge ustanove koje pokažu interes, navodi Adela Beriša, stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte u INZ.

Pogledajte foto galeriju

Back To Top