skip to Main Content

Akcija povodom Svjetskog dana dijabetesa: „Promijeni životni stil – Smanji rizik!“

Svjetski dan dijabetesa obilježava se sutra, utorak, 14. novembra dvadeset i drugu godinu zaredom, u skladu sa preporukama Međunarodne dijabetičke federacije.

Podstaknuti činjenicom koliko je važno kontinuirano podizanje svijesti o rizicima, prevenciji, i učestalosti dijabetesa, te neprestanom povećanju stope oboljelih, Članovi Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini Lokalnog komiteta Zenica – BoHeMSA LC Zenica u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica realiziraju projekat pod nazivom: “Promijeni životni stil – Smanji rizik!”.

U svijetu od šećerne bolesti boluje 537 miliona ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a procjenjuje se da će taj broj narasti na 643 miliona do 2030. godine. U svijetu svake godine od šećerne bolesti umire 6.7 miliona ljudi, odnosno jedna osoba svakih pet sekundi, a gotovo polovica je mlađa od 60 godina.

Projekat “Promijeni životni stil – Smanji rizik!” realizirat će se dana 14.11.2023. godine, a planirane aktivnosti su:

  • Od 10:00 do 13:00h u Tržnom centru „Zenica City Centar“ sprovest će se besplatno mjerenje nivoa glukoze u krvi i pritiska za građane, te podjela edukativnog i promotivnog materijala o rizicima za nastanak dijabetesa.
  • istog dana, sa početkom u 12 sati, za građane i studente će se u Sali 10 Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, održati edukativna predavanja o prevenciji, učestalosti i liječenju dijabetesa. Gosti predavači su: prof. dr. sc. Larisa Gavran, dr. Alma Badnjević i magistrica nutricionizma Maja Jonjić-Trifković.

 

Back To Top