skip to Main Content

Aida Šanjta Reis: Za zdravije pčele širom BiH

Aida Šanjta Reis, koja vodi zeničku Laboratoriju za dijagnostiku bolesti pčela je nedavno bila u posjeti JU Veterinarskom institutu Republike Srpske „Dr. Vaso Butozan“ u Banja Luci, gdje je, pod nazorom dr. m. sci. Violete Santrač, DVM uspješno prošla edukaciju iz oblasti dijagnostike zaraznih bolesti pčela.

Aida Šanjta-Reis, spec. veterinarske medicine iz oblasti zaraznih bolesti preživara i magistrica biologije iz Veterinarskog zavoda Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, ne štedi ni vrijeme, ni energiju, ni znanje da oklakša pčelarske muke u ZE DO kantonu. Ona je, inače, na čelu nedavno otvorene Laboratorije za dijagnostiku bolesti pčela, koja djeluje u sklopu zeničkog Veterinarskog zavoda.

Laboratorija ima kadrovske, tehničke i prostorne uvjete i kapacitete da pruži usluge svim zainteresovanim sa područja Zeničko-dobojskog kantona, ali i cijele države. Nudi usluge cjelokupne dijagnostike iz oblasti bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih bolesti pčela i pčelinjeg legla.

Kako su mlada Laboratorija, a Aida Šanjta Reis je pobornik razmjene iskustava i novih dostignuća u ovoj oblasti, nedavno je bila u posjeti Veterinarskom institutu Republike Srpske „Dr. Vaso Butozan“ u Banja Luci, gdje je, pod nazorom dr. m. sci. Violete Santrač, DVM uspješno prošla edukaciju iz oblasti dijagnostike zaraznih bolesti pčela. Ovaj put poseban akcent je stavljen na bolesti pčelinjeg legla: američka i evropska gnjiloća, te nozemoza (bolest odraslih pčela).

Kontinuirana edukacija i saradnja sa stručnjacima iz ove oblasti od velikog je značaja za unapređenje i razvoj efikasnije laboratorijske usluge, smatra Aida.

Svi zainteresovani korisnici za više informacija mogu se javiti na e-mail [email protected] ili tel. 032/445-890.

(preuzeto iz bh. online magazina BH PČELAR)

 

Back To Top