skip to Main Content

Dr. Huseinagić otkrio kako se trujemo hranom: Toga postajemo svjesni tek kasnije

Prim. dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, govoreći o kvaliteti hrane koju svakodnevno konzumiramo, kazao je kako je rezultat unosa loših namirnica obično trovanje hranom.

– Trebali bismo biti zadovoljni zato što je samo pet posto uzoraka proglašeno neispravnim. Međutim, ono što predstavlja problem prema mom mišljenju jeste činjenica da se vrlo malo kontroliše hemijski sastav hrane koju unosimo, a to je bitno zato što hemijski sastav hrane ima komulativni efekat; čestice se nagomilavaju u tijelu i dovode do određenih poremećaja – kazao je prim. dr. Huseinagić.

Dodao je da je najčešći rezultat unosa loših namirnica zapravo trovanje hranom, uslijed unosa pesticida, i da toga postajemo svjesni tek kasnije.

S druge strane, naglasio je važnost provjere kvaliteta hrane i objasnio našu ulogu potrošača.

– Potrošači su glavni faktor koji određuje kvalitet, a mi smo navikli da takve stvari rješava država. Država zakonskom regulativom nema mehanizme da kontroliše hranu na takav način. Mi kao potrošači još uvijek nismo svjesni niti sposobni da ocijenimo kvalitet i upravo tu dolazi do rasjecpa između države i stanovništva – kazao je za Hayat TV.

Razviti svijest o tome šta želimo da konzumiramo i činjenica da mi kao potrošači odlučujemo koje namirnice će ostati na tržištu su od izuzetnog značaja.

Doktor Huseinagić, za kraj, savjetovao je građane da, ukoliko već nisu, krenu sa upotrebom organske hrane i da su upravo oni ti koji finansiraju tržište te da ih je potrebno osnažiti kao potrošače.

Back To Top