Antimikrobna rezistencija (AMR) nastaje kada bakterije, virusi, gljivice i paraziti više ne reaguju na antimikrobna…
Generalna skupština UN proglasila 7.juni za Svjetski dan sigurnosti hrane
U četvrtak, 20. decembra ove godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se proglašava Svjetski dan sigurnosti hrane. Počevši od 2019. godine, svaki 7. juni biće vrijeme za proslavu bezbrojnih prednosti sigurne hrane.
“Svjetski dan sigurnosti hrane će biti šansa da svi na trenutak razmisle o nečemu što često uzimamo zdravo za gotovo: sigurnost hrane”, rekao je sekretar Codex-a Tom Heilandt. “Zahvaljujući široko rasprostranjenim naporima članova i posmatrača Codexa, međunarodna zajednica će 7. juna govoriti jednim glasom kako bi podizala svijest i inspirisala akcije za sigurniju hranu”, rekao je on.
Nesigurna hrana predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju i ekonomijama, nesrazmjerno pogađajući ranjive i marginalizovane populacije, posebno žene i djecu, populaciju pogođenu konfliktom i migrante. Takođe šteti globalnoj trgovini koja dovodi do daljeg stvaranja otpada od hrane, što se više ne može tolerirati u svijetu u kojem mnogi i dalje pate od gladi. Novi godišnjimonitoring, uspostavljen zahvaljujući zajedničkim naporima koje je vodila Kostarika, skrenuće se pažnja i usmjeriti napori na zaustavljanju oko 600 miliona slučajeva bolesti godišnje koje se prenose hranom.
Uspostavljanje Svjetskog dana bezbjednosti hrane (7. juna) skrenuće globalnu pažnju na zdravstvene posljedice nesigurne hrane:
• Više od 200 bolesti se šire putem hrane,
• 1 na svakih 10 ljudi obolijeva od kontaminirane hrane svake godine i oko 420.000 ljudi umire; od toga je 125.000 djece mlađe od pet godina,
• Bolesti koje se prenose hranom pogađaju ranjive populacije više nego druge grupe,
• Širenje prijetnji kao što je antimikrobna otpornost.
Hajde da to ostvarimo!!!
Održavanjem Svjetskog dana sigurnosti hrane podizaće se svijest i inspirisati akcije za sigurniju hranu na zdravijoj planeti.
Pripremio: Rusmir Goletić, DVM