U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane danas je uspješno provedena imunizacija protiv sezonske gripe učenika…
INZ suorganizator petog Međunarodnog kongresa “Sigurna hrana, danas i sutra”, prezentirana tri naša rada
U Poreču (Hrvatska) se do 9. novembra održava 5. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane “Sigurna hrana, danas i sutra”, u organizaciji našeg partnerskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zagreb.
Suorganizatori kongresa su Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet agrobiotehničkih nauka Osijek, Nacionalni inštitut za javno zdravlje (Republika Slovenija), Institut za javno zdravlje Vojvodine te Institut za zdravlje i sigurnost hrane (Zenica, Bosna i Hercegovina), u saradnji s drugim eminentnim institucijama iz regije.
Kongres okuplja istaknute stručnjake iz područja sigurnosti i kvalitete hrane, a u fokusu su najnovija istraživanja, izazovi i inovacije, koje utječu na standarde sigurnosti hrane na regionalnoj i globalnoj razini. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je u Poreču prisutan sa tri rada svojih stručnjaka.
“Rasprostranjenost fenotipske rezistencije indikatorske komenzalne escherichia coli porijeklom iz svježeg goveđeg mesa i mesnih prerađevina sa područja FBIH rad je koji potpisuje Emina Izdrizović, u koautorstvu sa Belmom Hodžić, Amirom Ibrahimagićem, Naidom Ramić, Emilija Hrapović, Muhamedom Gladanom i Benjaminom Čauševićem.
Jasmin Durmišević je autor rada “Kontaminacija mikotoksinima u BiH – sistematski pregled aflatoksina i klimatskih promjena”, koji s njim potpisuju i Mufida Aljičević, Amir Ibrahimagić, Suad Sivić, Muhamed Gladan, Elma Kuduzović i Nermin Rondić.
Treći rad je “Prisutnost mikotoksina u žitaricama i orašastim plodovima koji se prodaju u supermarketima u Zenici”, autorice Amre Salkić, i koautora Ćamke Kovač, Muhameda Gladana, Selvedine Sarajlić-Spahić, Benjamina Čauševića, Senada Huseinagića, Suada Sivića i Amira Ibrahimagića.
Na skupu u Poreču svoja predavanja održati će eminentni stručnjaci iz Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih Naroda (FAO), Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Evropskog parlamenta, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske akreditacijske agencije, Univerziteta u Almeriji (Španija), Instituta “Ruđer Bošković” i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Panelisti okruglog stola dolaze iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Hrvatske, Podravke d.d., Grada Zagreba, Ustanova „Dobri dom“ Zagreb, te kompanije KONZUM plus, a priređene su i radionice Senzorika maslinovog ulja, Upotrebe faktora prerade i procjene rizika u analizi pesticida, te Senzorika meda.
Kongres je podijeljen u oblasti i teme – hemijski kontaminanti hrane i analitičke mogućnosti njihovog dokazivanja, Kvalitet hrane, otkrivanje patvorina i inovacije u prehrambenoj tehnologiji, Mikrobiološki izazovi u proizvodnji hrane i hrane za životinje, Prehrambeni aditivi, nutrijenti, vitamini i dodaci prehrani, te Sigurnost materijala i predmeta koji dolaze u kontakt s hranom. Foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”