skip to Main Content

FOTO: Stručno predavanje u Žepču “Kobasica – od sirovine do trajnog proizvoda”

U sklopu priprema za 7. Žepačku kobasicijadu, koja je planirana krajem februara naredne godine, u nedjelju, (27.10) u Radovlju kod Žepča upriličeno je stručno predavanje “Kobasica – od sirovine do trajnog proizvoda”.

Samo predavanje bilo je podijeljeno na nekoliko aktualnih segmenata vezanih za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Govorilo se na teme trihineloze do rizika u proizvodnji tradicionalnih proizvoda, tehnološkim pogreškama u proizvodnji kobasica, kao i o stanju na terenu općine Žepče i infestaciji trihinele kod svinja.

Predavači su bili eminentni stručnjaci dr.vet.med. Ajna Kapidžić i dr.vet.med. Benijamir Haurdić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ),  prof.dr. Vladimir Margeta sa Fakultet agrobiotehničkih nauka Osijek i dr.vet.med. Anto Tomić iz Veterinarske stanice MIA-VET iz Žepča.

Nakon svakog predavanja posjetitelji su imali prigodu kroz izravnu komunikaciju postavljati pitanja i dobiti odgovore.

Na početku samog predavanja, u ime domaćina i organizatora obratio dr. Oliver Radoš, predsjednik Udruge “Žepački kobasičari” XEPCIO FARCIMENI. U svom uvodnom govoru zahvalio se svima na sudjelovanju, posebice predavačima koji će svojom stručnošću doprinijeti boljoj kvaliteti suhomesnatih proizvoda.

„Kroz naš dosadašnji rad primijetili smo da kobasice koje se rade na ovim prostorima mogu biti dosta bolje i kvalitetnije. Neke određene stvari koje se svakako mogu popraviti su vezane za sigurnost i preradu mesa, kolinje i samo odležavanje mesa, sve one stvari koje kobasicu mogu učiniti boljom ili lošijom. Naš cilj je prezentacija žepačke kobasice, a ovo su samo mali koraci koji će biti u budućnosti prepoznati i koji će nas dovesti do cilja, istaknuo je Radoš.

Vrlo važan segment tijekom predavanja posvećen je zamkama u proizvodnji, koje počinju od odabira pasmina, vrste mesa, načina pripreme, do proizvodnje i samog dimljenja.

Prema riječima organizatora predavanje u Žepču imalo je za cilj da se svi zainteresirani posjetitelji dodatno educiraju te da kroz izravnu komunikaciju s predavačima na kraju predavanja dobiju besplatne korisne savjete od vrhunskih stručnjaka, a koje će ubuduće moći primjenjivati u praksi.  Info & foto: Zepce.live

Back To Top