skip to Main Content

Predstavnici INZ-a na Kongresu povodom 100 godina rada Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”

Kongres Batut, organizovan od strane Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, održava se 15. i 16. oktobra 2024. godine u Beogradu.

Dvodnevni skup obilježava se u povodu 100 godina rada i djelovanja Zavoda za javno zdravlje Srbije, koji baštini djelovanje i rad Centralnog higijenskog zavoda Srbije.

Naime, bakteriološka stanica u Beogradu, Laboratorija za tropske i parazitarne bolesti, te Institut za socijalnu medicinu tvorili su jezgru CHZ-a. Njemu se, po završetku Drugog svjetskog rata, u radu pridružuju Savezni epidemiološki institut, Savezni higijenski institut i Bakteriološko-epidemiološki zavod Srbije.

Na kongresu će biti obrađene teme poput sistema zdravstva, kontrole hroničnih i zaraznih bolesti, ekološkog zdravlja i javnog zdravstva u kriznim situacijama.

Događaj uključuje predavanja, debate i panel diskusije, a održava se u Sava centru.

Prisutni su predavači i organizovane sesije sa učesnicima iz SAD, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Rusije, Sjeverne Makedonije, Italije, Finske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Norveške, Grčke, Poljske, te Evropskog odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Evropske asocijacije za zdravstveni menadžment (EHMA), kao i zdravstvenih javnih institucija iz države domaćina.

Kongresu prisustvuje i četveročlana delegacija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju čine rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo INZ dr. Elma Kuduzović, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu dr. Alis Kozica, te doktori INZ dr. Anela Bećirspahić i dr. Amar Terzimehić.

Više informacija možete pronaći na zvaničnoj stranici Kongresa.

Back To Top