skip to Main Content

Stručnjaci INZ-a dobitnici priznanja Federalnog ministarstva zdravstva povodom 101 godine javnog zdravstva u FBiH

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica 09. i 10.09.2024. učestvuju na Konferenciji na visokom nivou “Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova” na Ilidži, Sarajevo, a u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Konferenciju podržavaju i aktivno učestvuju Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF, UNFPA, IOM, Svjetska banka i Delegacija Evropske unije u BiH.

Tokom Konferencije održan je niz panel diskusija, te su dodijeljena specijalna priznanja u sedam kategorija, kao i počasna zvanja “primarijus” za zdravstvene profesionalce širom FBiH.

Iz INZ-a priznanja za doprinos unapređenju javnog zdravlja u FBiH dobili prim. dr. Senad Huseinagić i prim. dr. Fatima Bašić (donedavno zaposlenica INZ-a, sada u zasluženoj penziji). Prim. dr. Senad Huseinagić učestvovao je i kao panelista na temu “Javno zdravlje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”.

Kao posebno važno priznanje, kako za INZ, tako i za javno zdravstvo FBiH, izdvaja se priznanje za doprinos unapređenju institucionalnog javnog zdravlja u FBiH kojeg je dobila Služba za školsku higijenu INZ-a, kao jedina Služba, tj. kolektivni dobitnik priznanja u cijeloj FBiH.

– Od 2011. godine kada je naša Služba za školsku higijenu osnovana, pa do danas, ovo je jedan od momenata kada sam najponosniji na sve nas kolegice i kolege sa naše SLŠH! Hvala Federalnom ministarstvu zdravstva što je prepoznalo naš rad! Hvala svim našim kolegicama i kolegama koji su radili na SLŠH. Hvala prim. dr. Senadu Huseinagiću i dr. Fadilu Šaboviću što su vjerovali u nas.  Najviše hvala kolegicama i kolegama koji trenutno rade na SLŠH: Amela Zukić, Azra Husković, Berina Isaković, Elmin Ahmetović, Erna Terzić, Kasema Mehić-Durmić, Lejla Selimović, Lejla Softić, Maja Zatagić, Merima Alajbegović-Jerković, Mubera Ibrahimović, Nermin Hrustic, Sanela Kaknjo, Senita Turkić, Tanja Đordić, izjavio je prof. dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Javno zdravlje danas suočava se s kompleksnim globalnim izazovima koji zahtjevaju sveobuhvatne strategije i međunarodnu saradnju. Bosna i Hercegovina ima dugu historiju javnog zdravstva koja se proteže kroz posljednjih 100 godina. Tokom vremena, evoluirali su pristupi i prioriteti u javnom zdravlju, sa sve većim fokusom na preventivne mjere i primarnu zdravstvenu zaštitu.

U prošlosti, javno zdravlje u BiH bilo je usmjereno na kontrolu zaraznih bolesti i poboljšanje higijenskih uslova, dok danas obuhvata širok spektar izazova uključujući i nezarazne bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa, koje predstavljaju glavni teret za zdravstvene sisteme.

Primarna zdravstvena zaštita postaje ključna u borbi protiv ovih bolesti, fokusirajući se na prevenciju, ranu dijagnostiku i edukaciju pacijenata. Također, reproduktivno zdravlje takođe je važan aspekt javnog zdravlja.

Javnozdravstvene krize, kao što su pandemije poput COVID-19, naglašavaju potrebu za globalnom solidarnošću i koordinacijom u reagovanju na zdravstvene prijetnje.

Globalne migracije predstavljaju dodatni izazov za javno zdravlje, sa potrebom za prilagodbom zdravstvenih sistema kako bi se obezbijedila adekvatna njega migrantima i izbjeglicama. Imunizacija, kao ključni element javnog zdravlja, suočava se sa preprekama poput vakcinalnog skepticizma i nejednakog pristupa vakcinama.

U ovom vrtlogu globalnih izazova, integracija zdravstvenih politika, jačanje zdravstvenih sistema i promocija zdravlja na svim nivoima postaju ključni faktori u obezbjeđivanju zdravijih zajednica širom svijeta.

Back To Top