skip to Main Content

FOTO: Akcija provjere šećera u krvi i pritiska u centru Zenice

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica učestvovao je danas (subota) u uličnoj akciji posvećenoj unapređenju javnog zdravlja “Bez dileme, provjeri šećer i pritisak na vrijeme”.

Akcija je održana oko podneva na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a priključilo joj se stotine Zeničanki i Zeničana.

Akciju su inicirale i provele polaznice trećeg modula Programa osnaživanja mladih žena u zajednici Omladinskog Udruženja REaktiv Zenica, a fokusiran je na javno zdravlje.

Ovaj program je osmišljen kako bi mladim ženama pružio alate i znanja potrebna za aktivno sudjelovanje u promoviranju zdravlja u svojim zajednicama, razvijanju svijesti o preventivnim zdravstvenim mjerama, te osnaživanje uloga mladih žena kao liderki u javnom zdravlju.

Tokom akcije, uz polaznice Programa, građankama i građanima je na usluzi bilo osoblje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Namjera organizatora je da potakne građanstvo da više brinu o svom zdravlju, edukuje ih, posebno mlade, o važnosti prevencije hroničnih bolesti, te doprinese detabuiziranju teme ženskog reproduktivnog zdravlja kroz informisanje i otvoreni dijalog, koji je fokusiran na javno zdravlje.

– Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica tokom godine i sam provodi niz akcija, a takođe rado se odazove i pridruži svakoj društveno korisnoj zdravstvenoj inicijativi i akciji na području Kantona, pa samim tim i ovu aktivnost REaktiva u Zenici. Sve ove aktivnosti su vrlo posjećene, što govori o podizanju svijesti i odaziva građana, istakla je dr. Elma Kuduzović, v.d. rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i dodala –

– Naše partnerstvo s udruženjem Reaktiv Zenica ima za cilj unaprijediti zdravlje lokalne zajednice kroz aktivnosti prevencije rizika. Fokusiramo se na mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska, što su ključni pokazatelji za rano otkrivanje hroničnih bolesti poput dijabetesa i hipertenzije. Pravovremeno prepoznavanje ovih stanja može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija, a kroz ovu inicijativu želimo podići svijest o važnosti redovnih pregleda i zdravih životnih navika, dodala je dr. Kuduzović.

Prolaznici su imali priliku da izmjere nivo šećera u krvi, krvni pritisak, te dobiju korisne savjete o pravilnoj prehrani i ženskom reproduktivnom zdravlju putem info putova i informativnih letaka.

Razgovarano je i o pitanjima vezanim za prevenciju i kontrolu hroničnih bolesti poput hipertenzije, dislipidemije i dijabetesa.

INZ

Back To Top