skip to Main Content

Prikaz stanja epidemije morbila na području ZDK

Na području ZDK u periodu od 01. 01. do 29. 08. 2024. godine ukupan broj oboljelih od morbila je 1483 slučaja prema pristiglim prijavama o zaraznim bolestima.

Najviše je prijavljeno u Zenici 677, Kaknju 479, Visokom 219 i Zavidovićima 75.

Već treću sedmicu bilježi se lagani pad broja obolelih od morbila, te imamo stagnaciju epidemije, navodi dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu.

Od mjeseca januara od kad su se pojavili prvi slučajevi oboljelih od morbila na području ZDK najveći “pik” ili vrhunac epidemije bio u mjesecu junu sa 561 oboljelih od morbila do ovog mjeseca avgusta gdje je trenutno prijavljeno 67 oboljelih.

Vakcinacijom ciljne dobne skupine MRP vakcinom protiv morbila dosegao se obuhvat nešto više od 61% a revakcinacijom MRP vakcinom nešto iznad 25% što još uvijek nije dovoljno za kolektivni imunitet sa obuhvatom od 95%.

– Na dobrom smo putu da zaustavimo epidemiju u potpunosti gdje treba slijediti primjere dobre prakse u ostalim gradovima/općinama ZDK kao što su Tešanj, Usora, Doboj Jug, Maglaj, Breza, Vareš, Olovo gdje je postignut visok kolektivni imunitet, ističe dr. Kozica.

Potrebno je da roditelji u što kraćem roku djecu koja nisu vakcinisana odvedu na vakcinaciju ili djecu koja su preboljela morbile, jer morbili slabe imunološki sistem što dovodi do povećanog rizika od širenja drugih infekcija koje mogu izazvati upale pluća i druge komplikacije

. Vakcinacija protiv morbila štiti od morbila ali u isto vrijeme indirektno stvara imunitet i na druge uzročnike tako što ne dozvoljava slabljenje imunološkog sistema organizma.

Trebamo slijediti primjere dobre prakse kako bi u potpunosti zaustavili epidemiju.

Back To Top