skip to Main Content

DEZINFORMACIJE O VAKCINI PROTIV MORBILA

Ove dezinformacije su opasne i nisu zasnovane na naučnim dokazima:

  1. Vakcinacija izaziva autizam: Ova tvrdnja je jedan od najpoznatijih i najopasnijih mitova vezanih za vakcine, uključujući MMR vakcinu (vakcina protiv morbila, zaušnjaka i rubeole). Mit je proizašao iz studije objavljene 1998. godine, koja je kasnije proučena i potpuno diskreditovana zbog lažnih podataka. Brojne studije su pokazale da ne postoji nikakva veza između MMR vakcine i autizma. 
  2. Vakcinacija izaziva sterilitet: Postoji dezinformacija da vakcina protiv morbila može uzrokovati neplodnost kod žena. Vakcine ne utiču na plodnost. Zapravo, infekcija morbila tokom trudnoće može biti izuzetno opasna za trudnicu i plod, što čini vakcinaciju još važnijom.
  3. Prirodni imunitet je bolji od imuniteta stečenog vakcinom: Neki ljudi vjeruju da je bolje dobiti morbile i razviti prirodan imunitet nego primiti vakcinu. Iako je tačno da preležana bolest može stvoriti imunitet, rizik od ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti, mnogo je veći kod prirodne infekcije nego kod vakcinacije. Vakcina pruža efikasan i siguran način zaštite.
  4. Vakcine su dio zavjere farmaceutske industrije: Teorije zavjere često tvrde da su vakcine dio šireg plana farmaceutske industrije da bi zaradili na bolestima. Vakcine su jedan od najefikasnijih načina prevencije bolesti i spašavaju milione života svake godine. Brojne nezavisne organizacije i naučne studije potvrđuju njihovu sigurnost i efikasnost.

Ove dezinformacije su opasne jer mogu dovesti do smanjenja stope vakcinacije, što povećava rizik od izbijanja epidemije.

Vakcinacija je ključna za zaštitu pojedinaca i zajednice, a informisanje javnosti o istinitim i naučno potvrđenim činjenicama je od vitalnog značaja za očuvanje zdravlja svih nas.

Zdravlje je u rukama svih nas, a vakcina je snaga zajednice. Učinimo svijet sigurnijim.

Back To Top