skip to Main Content

Štetnosti upotrebe solarijuma

Upotreba solarijuma, odnosno umjetnih izvora UV zračenja za postizanje tamnijeg tena kože, postaje sve češće predmet zabrinutosti zbog brojnih štetnih posljedica po zdravlje.

Iako mnogi koriste solarijume kako bi dobili bronzani ten tokom cijele godine, medicinski stručnjaci upozoravaju na ozbiljne rizike povezane s ovom praksom.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2009. godine, na preporuku Međunarodne agencije za istraživanje raka, uvrstila solarije, kao izvor UV zračenja, u grupu karcinogena I skupine.

Obzirom da u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini ne postoji zakonodavni okvir niti propis kojim se uređuje korištenje solarija te ograničava korištenje solarija za osobe mlađe od 18 godina svrha ovog teksta je pružiti informacije o utjecaju solarija na zdravlje korisnika.

Štetne posljedice upotrebe solarijuma

  1. Korištenje solarijuma značajno povećava rizik od razvoja raka kože, uključujući melanom, bazocelularni i planocelularni rak kože. UV zračenje iz solarijuma jednako je štetno kao i sunčevo UV zračenje, a istraživanja su pokazala da osobe koje redovno koriste solarijume imaju znatno veći rizik od razvoja melanoma.
  2. Izlaganje UV zračenju ubrzava proces starenja kože, što dovodi do pojave bora, gubitka elastičnosti kože te nastanka pigmentacijskih mrlja. Fotostarenje, odnosno oštećenje kože uzrokovano UV zrakama, često je nepopravljivo i vidljivo već u mlađoj dobi kod osoba koje redovno koriste solarijume.
  3. UV zračenje može ozbiljno oštetiti oči, čak i tokom kratkotrajnog izlaganja u solarijumu. Bez odgovarajuće zaštite, UV zrake mogu uzrokovati fotokeratitis (upalu rožnice), katarakte (zamućenje očne leće) i dugotrajno oštećenje mrežnice, što može dovesti do gubitka vida.
  4. Prekomjerno izlaganje UV zračenju može oslabiti imunološki sistem, čineći tijelo manje sposobnim da se bori protiv infekcija i bolesti. Ovo također povećava rizik od razvoja raka kože jer oslabljen imunološki sistem manje efikasno otkriva i uništava abnormalne stanice.
  5. Kod nekih osoba može se razviti ovisnost o sunčanju ili korištenju solarijuma, poznata kao “tanoreksija”. Ova ovisnost može dovesti do učestalog i prekomjernog korištenja solarijuma, što dodatno povećava zdravstvene rizike.

Preporuke i alternativne metode

Iako solarijumi mogu privući one koji žele brzo i kontinuirano tamnjenje kože, rizici povezani s njihovom upotrebom su veliki i ozbiljni. Uzimajući u obzir sve rizike, najbolji pristup je izbjegavati solarijume u potpunosti i koristiti sigurnije metode, koje ne uključuju izlaganje UV zračenju.

Edukacija o štetnim posljedicama i promoviranje sigurnijih alternativa ključni su za smanjenje broja oboljelih od raka kože i drugih zdravstvenih problema povezanih s izlaganjem UV zračenju.

Back To Top