skip to Main Content

FOTO: Predstavnici INZ-a na Sestrinskoj konferenciji u Neumu

U periodu 10.-12.05.2024. godine predstavnici INZ-a učestvovat će na sestrinskoj konferenciji u Neumu u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a u saradnji s Fondacijom fami, u okviru projekta „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini – ProSes“.

Ovom prilikom obilježit će se Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara. U popodnevnim satima 10.05.2024. godine održat će se svečano otvaranje programa.

Inače, od 2012. godine projekat „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini – ProSes“ pruža intenzivnu podršku partnerima iz zdravstvenog i obrazovnog sistema u oblastima vezanim za sestrinstvo, kao što su uspostavljanje regulatornih mehanizama, standardizacija sestrinskih usluga, širenje modela sestrinstva u zajednici, edukacija medicinskih sestara/tehničara i osnaživanje sestrinske profesije. Projekat finansira Vlada Švicarske, a provode Fondacija fami i Ženevske univerzitetske bolnice u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva i zdravstvenim institucijama širom BiH.

Tokom trajanja programa planirano je i predstavljanje priručnika „Specifične standardne operativne procedure zdravstvene njege“ tokom čije izrade je zaposlenik INZ-a prof. dr. Nino Hasanica imao savjetodavnu ulogu u okviru rada u Savjetodavnom odboru medicinskih sestara (SOMS) pri Fondaciji fami, zajedno s ostalim kolegicama iz ovog Odbora.

Zaposlenica INZ-a Sanela Kaknjo na događaju u Neumu učestvovat će kao pozvani panelista na temu “Profesija medicinske sestre – gdje želimo biti?” u nedjelju, 12.05.2024. godine zajedno s gđom. Roswitha Koch iz Švicarskog strukovnog udruženja specijalista sestrinstva SBK – ASI, te predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Doma zdravlja Travnik.

Na konferenciji će uzeti učešće i zaposlenice INZ-a Merima Alajbegović-Jerković, Berina Isaković, Lejla Selimović, Lejla Softić i Amela Zukić.

Osim navedenog, na događaju su planirana brojna izlaganja domaćih i regionalnih medicinskih sestara/tehničara, panel diskusije i svečani dijelovi programa.

Back To Top