skip to Main Content

Skupština ZDK – Jednoglasno podržani Izvještaj za 2017. i vizija razvoja INZ-a 

Zastupnici Skupštine Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) danas (petak) su jednoglasno prihvatili i podržali Izvještaj o radu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) za prethodnu godinu, kojeg je ranije, tokom juna, prihvatila i Vlada ovog kantona.

O samoj sadržini i elementima Izvještaja nije ni bilo rasprave, osim što su zastupnici više političkih stranaka iskazali zadovoljstvo, uputili pohvale i čestitali na značajnom napretku u domenu istupanja u javnosti, te publiciteta kojeg javno-zdravstvene kampanje INZ-a, kroz drukčiji i inovativan pristup, dobijaju u prethodnoj i pogotovo ovoj godini.

Jedno zdravlje

Nakon što je direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić obrazložio osnovne značajke Izvještaja, uključujući parametre pozitivnog poslovanja, angažmana u tridesetak oblasti javnog zdravstva, izložio je i pravce i vizije razvoja INZ-a, kroz koncept “Jedno zdravlje” (One Health), koji je inovativan na ovim prostorima, a predstavlja novitet u djelovanju i modernih evropskih i svjetskih zdravstvenih sistema.

– Pojednostavljeno, neophodno je brinuti o zdravlju čovjeka kroz brigu o zdravlju onog što udiše, onog što konzumira, onog čime se bavi i kakve ima životne navike. Zato smo mi, uz Zavod ja zavno zdravstvo i Veterinararski zavod, odlučili da pokrenemo i Zavod za zaštitu bilja, ali ne sa aspekta poljoprivrede, nego bilja koje služi za prehranu životinja i ljudi, koji ga konzumiraju direktno ili posredno, jedući proizvode životinja koje ga konzumiraju. Jedno bez drugog ne ide, odnosno ide, ali ne dobijete adekvatnu zaštitu ljudi, rekao je dr. Huseinagić.

Najznačajniji rezultat protekle i ove godine svakako je akreditiranje laboratorija INZ-a po međunarodnim standardima, kao i “izlazak” djelatnosti INZ-a van teritorija Zeničko-dobojskog kantona, kroz angažman stručnjaka i usluge u kojima INZ nerijetko preuzima lidersku poziciju u FBiH i državi. Osim pozitivnog finansijskog aspekta neophodno je istaći i da INZ polovinu svojih prihoda “ubere” vlastitim radom, na otvorenom tržištu.

Opremljenost i stručnost

Preduvjet za to je opremljenost, ali prije svega stručnost i osposobljenost ljudskih resursa. Naime, tri četvrtine zaposlenika INZ-a ima visoku ili višu stručnu spremu, a svaki peti zaposlenik je doktor nauka. Zato i ne čudi podatak da je samo tokom 2017. godine dvadesetak radova zaposlenika INZ-a publikovano ili javno objavljeno na međunarodnim i nacionalnim stručnim medicinskim i veterinarskim skupovima.

Kako je istaknuto tokom skupštinskog zasjedanja, prisutna je jednoglasna podrška zastupnika, Skupštine i Vlade ZDK u daljem razvoju, profesionalnom, kadrovskom i materijalnoim jačanju INZ-a, kao i međunarodnoj saradnji i projektima prekogranične saradnje, po čemu je ova institucija među vodećim u BiH.

PRESS INZ

Cijeli Izvještaj o radu INZ u 2017. dostupan je na web stranici Skupštine ZDK, na OVOM linku.

Back To Top