skip to Main Content

Obilježavanje svjetskog dana šećerne bolesti u gradovima Ze-Do kantona

Svjetski dan šećerne bolesti se 14. Novembra obilježava devetu godinu zaredom po preporuci Međunarodne dijabetičke federacije.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“

Ovogodišnja kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

Trenutno je skoro 199 miliona žena koje žive sa dijabetesom. Predviđa se da će se taj iznos povećati na 313 miliona do 2040 godine.

Dijabetes je deveti vodeći uzrok smrti kod žena na globalnom nivou, što uzrokuje 2,1 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Gestacijski dijabetes je stanje poremećenog metabolizma glukoze i djelovanja inzulina, stanja specifičnog za trudnoću koje se najčešće javlja u periodu između 24. i 28. sedmice trudnoće kod zdravih žena, točnije onih koje inače ne boluju od šećerne bolesti. Zahvaća 3-5% trudnica, manifestira se povećanim nivoom glukoze u krvi te posljedičnim simptomima u vidu pojačane žeđi i unosa tekućine, učestalog mokrenja, zamućenja vida, svrbeža kože, usporenog zacjeljivanja rana te upornih gljivičnih infekcija, a povlači se ubrzo nakon poroda.

Ukoliko je neprepoznat, gestacijski dijabetes može uzrokovati komplikacije u trudnoći pa ga je važno što prije prepoznati kako ne bi došlo do (kobnih) posljedica.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, organizovao je danas (utorak) niz manifestacija i promotivnih aktivnosti. U nekoliko gradova Zeničko-dobojskog kantona su održane promotivne aktivnosti “besplatno mjerenje šećera u krvi”.

Centralni skup ove godine je održan u Maglaju, a mjerenje je organizovano i u Varešu, Visokom, Brezi, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima i Zenici.

INZ i Savez udruženja dijabetičara ZDK

Back To Top